Bonadsmuseet i Unnaryd

48 timmar för historieälskaren

Kultur, historia och bygd

Tänk på att alltid förboka dina besök, visningar och övernattningar.

Bild: En faluröd fasad med grästak. Här inne ligger Unnaryds boandsmuseum.
Bild: Färggrann bonadsmålning i Unnaryd

Dag 1

Morgon

Du börjar dagen med en gedigen hotellfrukost på Tiraholms Fisk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beläget vid sjön Bolmens strand utanför Unnaryd. Här finns även gårdsbutik, glasskiosk och restaurang.

Förmiddag

Unnaryds vägvisare
Mätt och belåten tar du dig in till centrala Unnaryd. Precis innan du når 30-skyltarna ser du, på höger sida av vägen, den gamla vägvisaren i sten. Den gamla vägvisaren är från år 1777 och har blivit en symbol för Unnaryd. Stenen är en gränssten som flyttats hit och varit vägvisare för resande från Unnaryd i vägskälet mot Tiraholm i ena riktningen och till Kronobergs län i andra riktningen.

Berättande folkkonst

Mitt i Unnaryds hembygdspark ligger det unika Unnaryds Bonadsmuseum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Bonadsmåleri är berättande folkkonst som utvecklades under 1700 och 1800-talen. Museet är världens enda museum för det sydsvenska bonadsmåleriet. Passa även på att ta en tur i den gamla vackra hembygdsgården och känn historiens vingslag.

På sommaren finns här även ett café som erbjuder hembakade bakverk.

En byaskola i ursprungsskick

Du borde även med att hinna med och besöka Slätteryds skolmuseum utanför Unnaryd innan lunch. Detta är en av de få byaskolor i landet som står kvar i ursprungligt skick. Upplev den gamla genuina skolmiljön med kamin, kateder och bänkrader.

Boka visning +46(0)371–640 54, +46(0)702-87 91 36

Bild: Hälsokällan i Unnaryd, vid Alebo pensionat, där människor fortfarande kan dricka det vatten som enligt sägnen ska kunna bota sjukdomar.
Bild: Skyttepaviljongen i Jälluntofta är en vit byggnad med ett litet torn.

Lunch

Vattenkälla som enligt sägnen botar sjukdomar

Nu är det dags för lunch på Sveriges äldsta och kulturminnesmärkta pensionat. Utanför Alebo Pensionat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns även den gamla Hälsokällan. Den har varit känd sedan 1600-talet och än idag kan gäster dricka det mineralrika vattnet som enligt sägnen sägs kunna bota sjukdomar.

Eftermiddag

Möbelmuseet och skyttepaviljong i Jälluntofta

Efter lunch beger du dig vidare till den lilla pittoreska byn Jälluntofta, vackert belägen vid sjön Jällunden. Här är första besöket på Chalanderska museet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här finns konstsnickare Johannes Chalanders verkstad med arbetsskisser och verktyg och en del av de fantastiska möbler han tillverkade under sin levnad.

På andra sidan vägen ser du en vit byggnad, Jälluntofta Skyttepaviljong. Den välbevarade Skyttepaviljongen är från början av 1900-talet.

Under större delen av året går det bra att ta en fika eller en glass på Jälluntofta camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Femsjö kyrkby

Nu kör du vidare mot Femsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kyrkby. Besök den välbevarade kulturmiljön i Femsjö by med kyrka, kyrkstallar, prästgård, skola och Friesmuseet. Elias Fries Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som kallas för Svamparnas Linné, bodde och verkade i Femsjö. Systema Mycologicum - svampsystemet, blev normgivande ifråga om svamparnas namngivning.

Kväll

Kvällen avslutas med middag, och kanske en promenad i de vackra omgivningarna, på anrika Alebo Pensionat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du även sover sista natten.

Bild: Hjulen på ett av loken som står på Landeryds järnvägsmuseum.

Dag 2

Morgon och förmiddag

Järnvägshistoria

Dag två åker du till den lilla orten Landeryd och Landeryds järnvägsmuseum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Besök lokstallarna i Landeryd och upplev atmosfären från tiden när Landeryd var en betydande järnvägsknut. Järnvägshistorisk promenadslinga öppen året runt. Stationen är statligt byggnadsminne.

Bild: Marknadsstånd och sten vid marknadsplatsen i Långaryd.

Lunch

Lunch äter du på Charlottenlunds Gårdshotell, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som har en stor vacker uteservering med utsikt över landskapet. Charlottenlund ligger i Långaryd – som brukar kallas Världens släktbygd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., då Långaryds släkten har över 275 000 dokumenterade släktingar.

Eftermiddag

Världens släktbygd i Långaryd

Det finns massor av spår av hur det var att leva förr i Långaryd. Bara ett stenkast från Charlottenlund hittar du ett gammalt marknadsstånd som är ett spår av en stor marknadsplats.

Strax bakom Långaryds prästgård ligger den så kallade Tiondeboden. Med kvarlevor från Strömsholms handpappersbruk, gamla barnmorskeinstrument, orglar och skomakarverktyg. Boka visning +46(0)70-377 30 10

På 1540-talet angränsade Långaryd fortfarande mot Danmark. Därför uppfördes Nissaryds skans för att försöka stoppa danska invasioner och härjningar. Utförligare beskrivning finns på platsen, som lämpar sig för en picknick.

Bruksorten Rydöbruk

När du känner dig klar med Långaryd beger du dig vidare till den gamla bruksorten Rydöbruk och Bruksmuseet i Rydöbruk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Museet är inrymt i brukets före detta sjukstuga i Rydöbruks centrum. Visar samhällets och industrins utveckling i denna del av Nissadalen under 250 år.

Om det är lördag så bege dig ner till det vackra området vid Knystaforsen och besök Fika by Steph Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., känd från Hela Sverige Bakar. Avnjut hembakat på säsongens råvaror med en kopp gott ekologiskt kaffe.

Knysta hall

Mitt i Rydöbruk ligger ett 10 meter högt flyttblock, Knysta Hall, som markerade riksgränsen mellan Sverige och Danmark fram till 1658. Här lämnade drottning Kristina 1654 Sverige för att vid Halmstad slott byta om till manskläder, och rida vidare till Rom. Idag markerar landskapsgränsen mellan Småland och Halland.

Enligt sägnen ska en jätte i Torup, som irriterades av klangen från Långaryds kyrkklocka, ha kastat stenen. Stenen nådde dock bara till Rydöbruk. Det sägs även att stenen vänder sig varje gång det doftar nybakat bröd!

Lahultsqvarn

Gör sedan ett besök vid den gamla vackra kvarndammen, Lahultsqvarn, med en gedigen historia. I Klubbåns damm i Rydöbruk fanns det i början av 1800-talet en kvarn som då ägdes av bönderna. Så småningom byggdes en turbin, som kunde driva ett sågverk. Dessutom fanns det smedja och snickeriverkstad. Här finns små fina vandringsstigar, rastplats och möjlighet till ett dopp.

Avsluta med kaffe och hembakad våffla på Glassbo Våffelstuga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som har en underbar uteservering i genuin småländsk miljö. Här säljs även en del hembakade delikatesser.

I denna guide visar vi ett urval av våra företag som finns i kommunen. Vill du vara med och synas? Hör av dig till turismansvarig i Hylte kommun.

Fler guider