Bosgårdsfallet i Torup

48 timmar för dig som vill uppleva naturen

Nära naturen i 48 timmar

Tips – ladda ner appen Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för bästa upplevelsen och för att alltid ha kartor nära till hands. Se också till att ha proviant med dig och en fulladdad telefon. Du kommer att besöka massor av Instagramvänliga platser under dina 48 timmar i Hyltebygden!

För den här 48 timmars resan behöver du riktigt bekväma skor, och kanske en kikare, för du kommer att få vandra genom många djurrika naturreservat. Kom även ihåg att boka ditt boende innan resan.

Charlottenlund gårdshotell

Dag 1

Morgon

Efter en god natts sömn och en stabil hotellfrukost på Charlottenlund Gårdshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beger du dig till Skärshult. Här börjar du första dagen med att vandra någon av Skärshultslederna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den kortare leden på 5,8 kilometer sträcker sig runt Stora Skärshultssjön. På de högsta åsarna har man en fantastisk utsikt över sjöarna. Det finns även en längre led på 12 km.

Skärshult ligger beläget någon kilometer norr om Hyltebruk utmed väg 26. Här finns, toaletter, grillplats och badplats samt möjlighet till fiske samt ett café med med en mindre loppis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den pittoreska byn Jälluntofta

Lunch

Boka och avnjut en kulinarisk lunch tillagad på lokala råvaror hos Charlottenlunds Gårdshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Om vädret tillåter rekommenderas den stora uteserveringen med en fin utomhusbar för bästa upplevelsen. Här finns även koifiskdamm, alpackor och betande highland cattle.

Alternativt avnjuter du en hederlig husmanskost, eller ett vegetariskt alternativ, på VJ Vilt i Nissaryd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Köp gärna med dig något gott från gårdsbutiken!

Eftermiddag

Efter lunchen drar du vidare till den pittoreska byn Jälluntofta och vandrar Jälluntoftaleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Leden är 12 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska museet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Jälluntofta. Leden är märkt med skyltar och orange markering. Det finns fem rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett.

Efter vandringen kan du passa på att ta ett svalkande dopp i sjön Jällunden. Det finns en fantastisk badplats med sandstrand och bryggor vi Jälluntofta camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du också köpa glass, fika, godis eller bara en dricka. Det finns även möjlighet att hyra kanot om du är sugen på att uppleva naturen från sjön. Givetvis säljs det även fiskekort på campingen.

Kväll

På kvällen dag ett anländer du till Tiraholms Fisk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är beläget vid sjön Bolmens strand. Innan du tar kvällen i det ombonade hotellet, avnjuter du en middag i restaurangen där det serveras både varma och kalla rätter på fisk från sjön och något gott i glasen. Även här finns en vacker uteservering med utsikt över Bolmen.

Ta gärna en promenad i de vackra omgivningarna för att smälta maten eller gör ett besök i gårdsbutiken eller glasskiosken.

Kvarnen i Brunnsbacka

Dag 2

Morgon och förmiddag

Efter frukosten dag två rekommenderas Brunnsbackaleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., utanför Unnaryd. Starta din vandring vid Unnaryds Hembygdspark. Leden är cirka 7 km lång och går genom naturreservatet Ödegärdet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vidare går du runt Kroksjön och passerar byggnadsminnet Brunnsbacka sågkvarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., ett välbevarat industriminne med såg, kvarn och stickhyvel.

Lunch

Lunch intas med fördel på Sveriges äldsta pensionat som är i drift. Alebo pensionat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ligger vackert beläget på en höjd med utsikt över sjön Unnen och även här finns en uteservering. E

Eftermiddag

Efter lunchen rekommenderas du att passa på att gå den fina Nässjaleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Nässja udde utanför Unnaryd som är cirka 3 km lång. Även här finns badmöjligheter.
Passa även på att besöka gårdsbutiken Gården Byn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och livsstilsbutiken Pettersson och Ströms Handelsbod. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kväll

beger du dig till natursköna Vallsnäs camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du hyra båt för att uppleva naturreservatet Tira Öar. Reservatet består av en ögrupp med ett flertal öar och skär i sjön Bolmens västra del.  Här kan du njuta av ett intressant men känsligt fågelliv. För del av området råder tillträdesförbud 1/4–15/7.

Det finns också möjligheter att fiska i Unnen, paddla kanotleden Laganleden eller varför inte hyra en SUP eller en trampbåt?

På campingen finns det både en servicebutik och en restaurang med fantastisk sjöutsikt. Så avsluta dag två med att avnjuta en a la cartemeny (eller en enkel pizza om du föredrar det) på den fina uteserveringen precis vid Unnens strand.

I denna guide visar vi ett urval av våra företag som finns i kommunen. Vill du vara med och synas? Hör av dig till turismansvarig i Hylte kommun.

Fler guider