Bosgårdsfallet i Torup

48 timmar för dig som vill uppleva naturen

Nära naturen i 48 timmar

Tips – ladda ner appen Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för bästa upplevelsen och för att alltid ha kartor nära till hands. Se också till att ha proviant med dig och en fulladdad telefon. Du kommer att besöka massor av Instagramvänliga platser under dina 48 timmar i Hyltebygden!

För den här 48 timmars resan behöver du riktigt bekväma skor, och kanske en kikare, för du kommer att få vandra genom många djurrika naturreservat.

Charlottenlund gårdshotell

Dag 1

Morgon

Efter en god natts sömn och en stabil hotellfrukost på Charlottenlund Gårdshotell beger du dig till Skärshult. Här börjar du första dagen med att vandra någon av Skärshultslederna. Den kortare leden på 5,8 kilometer sträcker sig runt Stora Skärshultssjön. På de högsta åsarna har man en fantastisk utsikt över sjöarna. Det finns även en längre led på 12 km.

Skärshult ligger beläget någon kilometer norr om Hyltebruk utmed väg 26. Här finns, toaletter, grillplats och badplats samt möjlighet till fiske.

Förmiddag

När du intagit medhavd fika/matsäck/grille tipsar vi om att besöka närliggande Mårås naturreservat som är hemvist för en lång rad sällsynta växter och djur som kräver gammal, orörd bokskog. Njut av stillheten under skogens täta lövverk på den 2,3 kilometer långa vandringsleden som går genom reservatet.

Passa även på att besöka den vackra miljön vid Jansbergs Hembygdspark som ligger precis vid Jansbergsjön. Här finns en välbevarad 1600-talsstuga, en backstuga och en ladugård. Vill du boka en visning ringer du Birgitta +46(0)70-377 30 10 eller Eva +46(0)73-277 02 40.

Den pittoreska byn Jälluntofta

Lunch

Boka och avnjut en kulinarisk lunch tillagad på lokala råvaror hos Charlottenlunds Gårdshotell. Om vädret tillåter rekommenderas den stora uteserveringen med en fin utomhusbar för bästa upplevelsen. Här finns även koifiskdamm, alpackor och betande highland cattle.

Eftermiddag

Efter lunchen drar du vidare till den pittoreska byn Jälluntofta och vandrar Jälluntoftaleden. Leden är 12 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska museet i Jälluntofta. Leden är märkt med skyltar och orange markering. Det finns fem rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett.

Efter vandringen kan du passa på att ta ett svalkande dopp i sjön Jällunden. Det finns en fantastisk badplats med sandstrand och bryggor vi Jälluntofta camping. Här kan du också köpa glass, fika, godis eller bara en dricka. Det finns även möjlighet att hyra kanot om du är sugen på att uppleva naturen från sjön. Givetvis säljs det även fiskekort på campingen.

Kväll

På kvällen dag ett anländer du till Tiraholms Fisk som är beläget vid sjön Bolmens strand. Innan du tar kvällen i det ombonade hotellet, avnjuter du en middag i restaurangen där det serveras både varma och kalla rätter på fisk från sjön och något gott i glasen. Även här finns en vacker uteservering med utsikt över Bolmen. Ta gärna en promenad i de vackra omgivningarna för att smälta maten eller gör ett besök i gårdsbutiken eller glasskiosken.

Kvarnen i Brunnsbacka

Dag 2

Morgon och förmiddag

Efter frukosten dag två rekommenderas Brunnsbackaleden, utanför Unnaryd. Starta din vandring vid Unnaryds Hembygdspark. Leden är cirka 7 km lång och går genom naturreservatet Ödegärdet. Vidare går du runt Kroksjön och passerar byggnadsminnet Brunnsbacka sågkvarn, ett välbevarat industriminne med såg, kvarn och stickhyvel.

Lunch

Lunch intas med fördel på Sveriges äldsta pensionat. Alebo pensionat ligger vackert beläget på en höjd med utsikt över sjön Unnen och även här finns en uteservering. Ett tips är att ta den kända Alebovåfflan med magisk hjortronsylt till efterrätt.

Eftermiddag och kväll

Efter lunchen beger du dig till natursköna Vallsnäs camping. Här kan du hyra båt för att uppleva naturreservatet Tira Öar. Reservatet består av en ögrupp med ett flertal öar och skär i sjön Bolmens västra del.  Här kan du njuta av ett intressant men känsligt fågelliv. För del av området råder tillträdesförbud 1/4–15/7.

Det finns också möjligheter att fiska i Unnen, paddla kanotleden Laganleden eller varför inte hyra en SUP?

På campingen finns det både en servicebutik och en restaurang med fantastisk sjöutsikt. Så avsluta dag två med att avnjuta en a la cartemeny (eller en enkel pizza om du föredrar det) på den fina uteserveringen precis vid Unnens strand.

Fler guider