48 timmar för cyklisten

En tvådagars cykeltur på Hylteleden

Denna cykelguide går längst med Hylteleden - Sveriges andra regionala cykelled. Hylteleden sträcker sig från Halmstads stadspuls i city till Hallands öppna kulturlandskap och Hyltes djupa skogar.

Tryck här för karta och mer information om Hylteleden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dag 1

Morgon

Avnjut en stärkande frukost på Torups Gästgiveri (förutsatt att du bokat rum och sovit över här), alternativt på Brännöbagaren i Torup.

Förmiddag

Starta cykeldagen genom att ta riktning mot Rydöbruk.

Knysta hall

Mitt i Rydöbruk ligger ett 10 meter högt flyttblock som markerade riksgränsen mellan Sverige och Danmark fram till 1658. Här lämnade drottning Kristina 1654 Sverige för att vid Halmstad slott byta om till manskläder, och rida vidare till Rom. Idag markerar landskapsgränsen mellan Småland och Halland. Enligt sägnen ska en jätte i Torup, som irriterades av klangen från Långaryds kyrkklocka, ha kastat stenen. Stenen nådde dock bara till Rydöbruk. Det sägs även att stenen vänder sig varje gång det doftar nybakat bröd (en sägen vi varken har kunnat bekräfta eller dementera i modern tid)!

Fika

Förmiddagsfika vid forsen i Rydöbruk hos Fika by Steph. Stephanie, som driver bageriet, är främst känd för att hon vann Hela Sverige bakar 2021. Surdegsbröd är det som ligger henne närmast i hjärtat men alla bakverk görs med största omsorg, kärlek och känsla.

Kvarndammen

I Klubbåns damm i Rydöbruk fanns det i början av 1800-talet en kvarn som då ägdes av bönderna. Så småningom byggdes en turbin, som kunde driva ett sågverk. Dessutom fanns det smedja och snickeriverkstad. En vacker plats med möjlighet att ta sig ett svalkande dopp.

 

Lunch

Avnjut en hederlig husmanskostslunch, eller ett vegetariskt alternativ, på VJ Vilt i Nissaryd. Köp gärna med dig något gott från gårdsbutiken. I VJ Vilts gårdsbutik hittar du lokala produkter från egen produktion och andra lokala aktörer.

Knappt en kilometer från VJ Vilt kan ni stanna till på Nissaryds skans. På 1540-talet angränsade Långaryd fortfarande mot Danmark. Därför uppfördes en skans vid Nissaryd för att försöka stoppa danska invasioner och härjningar. Utförligare beskrivning finns på platsen, som lämpar sig för en picknick.

Eftermiddag

Stanna till och ta en glass, eller kaffe, på Jälluntofta camping. Njut av den vackra miljön vid Jällundens strand. Även här finns möjlighet till ett svalkande dopp.

Kväll

Checka in och koppla av på Tiraholms Fisk, vackert belägen vid sjön Bolmen. I fiskrestaurangen erbjuds både varma och kalla rätter av gös, gädda, regnbåge, lake och ål. Toppa med en Tiraholmspilsner eller en god Riesling. För varma sommarkvällar finns det gott om plats på uteserveringen med sjöutsikt.

Dag 2

Morgon

Avnjut en god hotellfrukost och ett härligt sjöbad innan du trampar vidare.

Förmiddag

Inne i den lilla byn Unnaryd rekommenderas ett besök i gårdsbutiken Gården Byn, Pettersson & Ströms Handelsbod och varför inte besöka Bonadsmuseet som är världens enda museum med unika bonadsmålningar i äggtempera?

Lunch

Intages med fördel på Sveriges äldsta pensionat. Alebo Pensionat är ett tidstypiskt kulturminne, ett kurhotell, byggt i timmer 1897, etablerat vid hälsokällan i Alebodal i utkanten av Unnaryd.

Hälsokällan har varit känd sedan 1600-talet. Hotellet fungerade de första åren uteslutande som kurort och badanstalt. Man kombinerade där brunnsdrickning med olika hälsobad, allt under läkartillsyn.

Än idag rinner källan till i Alebo brunn, och våra gäster kan än idag få sig ett glas av det mytomspunna vattnet.

Eftermiddag

Njut av en ekologisk gofika i växthuset på Bäckhästens Bageri eller på Yarberg Affären.

Kväll

Avsluta med en god närproducerad middag och något gott i glaset. Avrunda med bastu eller badtunna innan du kryper till sängs hos Pensionat Sågknorren.

TIPS!

Om möjligt ta med en kylväska så du kan proviantera goda lokalproducerade delikatesser under din cykeltur.

Fler guider