48 timmar för cyklisten

En tvådagars cykeltur på Hylteleden

Denna cykelguide går längst med Hylteleden - Sveriges andra regionala cykelled. Hylteleden sträcker sig från Halmstads stadspuls i city till Hallands öppna kulturlandskap och Hyltes vackra sjöar, åkermarker och djupa skogar.

Tänk på att alltid boka ditt boende i förväg.

Tryck här för karta och mer information om Hylteleden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dag 1

Morgon och förmiddag

Efter en god natts sömn och en stabil hotellfrukost på Charlottenlund Gårdshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. beger du dig till Nissaryds skans några kilometer bort. På 1540-talet angränsade Långaryd fortfarande mot Danmark. Därför uppfördes en skans vid Nissaryd för att försöka stoppa danska invasioner och härjningar. Utförligare beskrivning finns på platsen, som lämpar sig för en picknick.

Lunch

Avnjut en hederlig husmanskostslunch, eller ett vegetariskt alternativ, på VJ Vilt i Nissaryd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Köp gärna med dig något gott från gårdsbutiken för din paus i Jälluntofta.

Alternativt cyklar du tillbaka till Charlottenlund Gårdshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. innan du cyklar vidare till den lilla pittoreska småländska byn Jälluntofta.

Eftermiddag

Stanna till och ta en glass, eller kaffe, på Jälluntofta camping. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Njut av den vackra miljön vid Jällundens strand. Även här finns möjlighet till ett svalkande dopp.

Kväll

Checka in och koppla av på Tiraholms Fisk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., vackert belägen vid sjön Bolmen. I fiskrestaurangen erbjuds både varma och kalla rätter av gös, gädda, regnbåge, lake och ål. Toppa med en Tiraholmspilsner eller en god Riesling. För varma sommarkvällar finns det gott om plats på uteserveringen med sjöutsikt.

Här finns även en gårdsbutik och en glasskiosk.

Dag 2

Morgon

Avnjut en god hotellfrukost och ett härligt sjöbad innan du trampar vidare.

Förmiddag

Inne i den lilla byn Unnaryd rekommenderas ett besök i gårdsbutiken Gården Byn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Pettersson & Ströms Handelsbod Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och varför inte besöka Bonadsmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är världens enda museum med unika bonadsmålningar i äggtempera?

Lunch

Intages med fördel på Sveriges äldsta pensionat. Alebo Pensionat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett tidstypiskt kulturminne, ett kurhotell, byggt i timmer 1897, etablerat vid hälsokällan i Alebodal i utkanten av Unnaryd.

Hälsokällan har varit känd sedan 1600-talet. Hotellet fungerade de första åren uteslutande som kurort och badanstalt. Man kombinerade där brunnsdrickning med olika hälsobad, allt under läkartillsyn.

Än idag rinner källan till i Alebo brunn, och våra gäster kan än idag få sig ett glas av det mytomspunna vattnet.

Eftermiddag

Njut av en ekologisk gofika i växthuset på Bäckhästens Bageri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på Yarberg Affären Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kväll

Avsluta med en god närproducerad middag och något gott i glaset. Avrunda med bastu eller badtunna innan du kryper till sängs hos Pensionat Sågknorren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

TIPS!

Om möjligt ta med en kylväska så du kan proviantera goda lokalproducerade delikatesser under din cykeltur.

Ladda ner www.naturkartan.s Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.e som app för att få kartan till Hylteleden direkt i mobilen.

I denna guide visar vi ett urval av våra företag som finns i kommunen. Vill du vara med och synas? Hör av dig till turismansvarig i Hylte kommun.

Fler guider