Hylte kommun logotyp

Värmebölja och torka

Värmebölja innebär en längre period med högra dagstemperaturer och med det förändrade klimatet är det något som kan komma att inträffa betydligt oftare i Sverige i framtiden. Det finns ingen vedertagen definition av värmebölja, men en av SMHI:s definitioner är ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25°C minst fem dagar i sträck”. SMHI utfärdar även varningar vid vissa temperaturer.

Din beredskap inför värmebölja

  • Drick mer än vanligt.
  • Ät mat som är rik på vätska – till exempel grönsaker och frukt.
  • Ordna en sval miljö, exempelvis genom att använda gardiner, persienner och markiser. Försök vara i bostadens svalaste rum. Vädra på natten när temperaturen är lägre.
  • Svalka kroppen, till exempel med en kall dusch. En blöt handduk runt nacken kan också svalka.
  • Lyssna på kroppens varningssignaler. Börjar du känna sig onormalt yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad.

Läs mer via länkarna längre ner på sidan om hur värmebölja kan påverka dig och din hälsa, och vad du kan göra för att minska hälsoriskerna.

Vilka påverkas extra mycket?

De som påverkas extra mycket när värmen stiger under sommaren är:

  • äldre
  • kroniskt sjuka
  • små barn
  • gravida
  • personer med funktionsnedsättning
  • personer som tar viss medicin (t. ex. vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika) bör rådgöra med sin läkare

Torka

Torka uppkommer när det varit väldigt lite nedberbörd under en period, och innebär att markvatten, sjöar eller vattendrag inte fylls på som vanligt. Om det är växtsäsong kommer även växterna att suga åt sig vatten som finns i marken vilket gör att vattnet inte rinner vidare ner till grundvattnet. Detta kan få flera följder.

Du kan få svar på vanliga frågor om vattenbrist och torka på Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skogsbränder

Skogsbränder är en stor risk vid värmebölja och torka. Tänk på att hålla koll på brandrisken innan du grillar eller eldar. Som markägare har du även ett stort ansvar att förhindra skogsbränder, läs mer på vår sida om brandsäkerhet för markägare.

Om du har en enskild brunn som sinar

Långvarig torka kan leda till att vattnet i enskilda brunnar sinar och att brunnarna behöver fyllas på. Har man privat brunn och inte kommunalt vatten är man själv ansvarig för sin vattenförsörjning.

Det är naturligtvis bra att i förväg planera inför en eventuell kris men skulle man behöva hämta vatten går det att göra på våra vattenstationer i Torup och Hyltebruk.

Behöver du en större mängd vatten?

Behöver du en större mängd vatten kan du på vardagar ringa till kommunens kontaktcenter, 0345-180 00, för att boka en tid för hämtning. Du får själv ordna med tank och transport av vattnet från våra vattenstationer i Torup och Hyltebruk.

Kan räddningstjänsten fylla min brunn?

Räddningstjänsten kan i enstaka fall, där särskilda skäl finns, även köra ut och fylla på enskilda brunnar. För detta tas en avgift ut. Utkörning kan i så fall endast ske vardagar mellan klockan 07:00 och 10:00.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad

Innehåll på sidan