Hylte kommun logotyp

Ungas röster i fokus – ”Det vi säger ska spela roll”

Hur mår unga i Hylte kommun – och vad behöver bli bättre? Det var huvudfrågorna när ett 90-tal elever från högstadiet och Hylte gymnasieskola samlades under onsdagen för att prata om resultaten från årets Lupp-undersökning (Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken). På plats fanns också politiker och beslutsfattare från kommunen. Målet: att lyssna, lära och agera.

Deltagande ungdomar: Swar, Seemaf och Lukas 

Deltagande ungdomar: Swar, Seemaf och Lukas 

Luppdagen handlade om att sätta ungas röster i centrum. Under dagen arbetade eleverna tillsammans med politiker och tjänstepersoner i workshops inom områdena trygghet, skola, hälsa, fritid, arbete, framtid samt politik och samhälle. Genom diskussioner och grupparbeten fick ungdomarna lyfta vilka områden de vill att kommunen prioriterar framåt.

– Vi har pratat om problem som finns i samhället och gett förslag på hur man kan förbättra det för ungdomar i vår ålder och för kommande generationer. Hälsa är särskilt viktigt. Om man känner sig trygg påverkar det också hur man mår, säger Swar och Seemaf som går i årskurs 8.

– Även skolan är viktig. Vi tillbringar mycket tid där och det är viktigt att kunna prata om sina problem, fyller Lukas i.

Att känna sig delaktig och lyssnad på återkom som en röd tråd under dagen.

– Om man trivs med de andra eleverna och lärarna får man bättre resultat i skolan och lyckas bättre i framtiden, säger Swar.

"Vi tycker beslutsfattarna lyssnade"

Efter att resultaten från diskussionerna hade sammanställts fick ungdomarna välja vilka frågor de ansåg vara viktigast. Bland de högst prioriterade frågorna fanns exempelvis skolmiljö och trivsel, utökad och kostnadsfri kollektivtrafik, fler mötesplatser som caféer och restauranger, avskaffat mobilförbud i skolan samt tillgång till ett bra gymnasium inom kommunen.

En viktig del av dagen var att ungdomarna fick ställa frågor direkt till politiker och tjänstepersoner. Vissa frågor ligger utanför kommunens beslutskraft medan andra, som bättre uppehållsutrymmen och gratis busskort, kunde diskuteras direkt.

– Vi tycker att beslutsfattarna har lyssnat på oss idag. Nu hoppas vi att det faktiskt sker förändringar. Att vår röst verkligen spelar roll, säger eleverna.

 

Ungdomssamordnaren presenterar resultatet av workshopen

”Inte vuxengissa – utan fråga”

Johanna Andersson, ungdomssamordnare i Hylte kommun, ser Luppdagen som en viktig del i att stärka ungas inflytande.

– Det är väldigt viktigt att vi lyssnar på ungdomarna och deras röster. Inte ”vuxengissar”. En kille sa ”det spelar väl ingen roll vad jag säger”, men det stämmer inte. Särskilt inte när så många unga säger det tillsammans.

Även politiker och skolpersonal deltog under dagen.

– Det har varit en givande dag med kloka ungdomar som verkligen ger framtidshopp. Jag har fått många bra tips på vad ungdomarna vill se i Hylte framöver, säger Viktoria Strand, ordförande i omsorgsnämnden.

– Även om vissa önskemål är svåra att genomföra eller ligger utanför vårt ansvar som skola, är det väldigt viktigt att vi lyssnar och tar elevernas synpunkter på allvar, säger Erik Beus, rektor på Örnaskolan.

Fler sätt att påverka

Luppdagen är ett av flera sätt där unga kan påverka. I Hylte finns det även möjlighet att engagera sig i ungdomsråd, elevråd och olika ungdomsförbund. Dessutom hålls ungdomsträffar där politiker kan bjudas in för att prata med unga.

Vill man veta mer går det alltid att kontakta kommunens ungdomssamordnare.

Vad är Lupp?

Enkäten kallas för Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) och tas årligen fram av Mucf, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Länk till annan webbplats. Lupp hjälper kommunen att ta reda på hur ungas situation ser ut så att vi kan utveckla insatser för att förbättra ungas villkor lokalt. Ämnen som enkäten berör är bland annat inflytande, demokrati, arbete, hälsa, fritid, trivsel i skolan och framtid. Enkäten ska fungera som ett kunskapsunderlag för politiska beslut och satsningar på unga i kommunen. Lupp genomfördes första gången i Hylte kommun 2014 och genomförs var 3:e år eller till dess att annat beslutas.

Senast uppdaterad: