Hylte kommun logotyp

Val till Europaparlamentet

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Rösta du också för att påverka vilka som representerar Sverige. Förtidsrösta från 22 maj.

Bra att veta inför EU-valet

6 vanliga frågor om EU-valet

Var 5:e år anordnas ett EU-val i Sverige. Då får man möjlighet att välja de ledamöter som ska representera Sverige i Europaparlamentet.

De som kommer att representera Sverige i Europaparlamentet kommer att ha i uppgift är att företräda folkets intressen när EU stiftar sina lagar och se till att andra EU-institutioner fungerar demokratiskt.

EU-valet går till på samma sätt som valen till riksdag, regioner och kommuner i Sverige. Den som har rösträtt får ett röstkort hem i brevlådan och kan sedan förtidsrösta eller rösta i vallokal på valdagen.

För väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte har möjlighet att ta sig till röstmottagningsställe finns det möjlighet att rösta via bud eller boka en ambulerande röstmottagare via kontaktcenter.

Du som är 18 år senast på valdagen och dessutom antingen är

  • svensk medborgare som är eller varit folkbokförd i Sverige, eller
  • medborgare i ett annat EU-land som är folkbokförd i Sverige och har anmält sig till den svenska röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

I Hylte kommun kommer du att kunna rösta genom:

Röstkortet innehåller information om vilka val du har rösträtt i, och vilken vallokal du tillhör.

Inför EU-valet ska du ha fått ditt röstkort senast den 22 maj. Det är också det datum då röstningen startar i Sverige.

På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör, vallokalens namn, adress och öppettider. Du får också förslag på ett antal lokaler där du kan förtidsrösta.

Nytt röstkort

Om du till exempel saknar folkbokföringsadress eller tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Ett så kallat dubblettröstkort. Det gäller också utlandssvenskar som vill rösta i Sverige. Från och med den 13 maj kommer du kunna beställa ett nytt röstkort på val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När behöver du röstkortet?

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta i Sverige. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal.

Om du röstar i din vallokal är röstkort inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.