Hylte kommun logotyp

Om Lev din dröm

Lev din dröm Hylte startade 2019 med målet att få obebodda fastigheter i Hylte kommun bebodda igen. Två kartläggningar har genomförts där man tagit kontakt med fastighetsägare som enligt register äger minst en fastighet utan folkbokförd boende. Många tidigare obebodda hus har sålts och är idag permanent bebodda. Parallellt med arbetet mot fastighetsägare har Lev din dröm Hylte även marknadsfört Hylte kommun som en plats att bo på och därigenom kommit i kontakt med många människor som vill flytta hit.

Våren 2020 gjordes ett första utskick till fastighetsägare som enligt register äger minst en fastighet där det finns ett tillkopplat avlopp men ingen folkbokförd boende. Utskicket gav stort gensvar där flera hus direkt kunde avskrivas som under renovering eller fritidshus och gårdshus som används i någon omfattning. När vi säger att huset används menar vi att huset bebos på regelbunden basis utan att ha någon folkbokförd, till exempel välbesöka fritidshus. Utskicket gjords som ett vykort till både svenska, tyska och danska fastighetsägare. Under 2020 till 2021 såldes ungefär 25 fastigheter till permanent boende.

Under 2021 gjordes ett nytt utskick till de fastighetsägare vi ännu inte fått kontakt med. Det andra utskick det gav kontakt med ytterligare fastighetsägare som uttryckte intresse för att hitta någon som vill ta över deras obebodda fastigheter.

Under årens gång har Lev din dröm Hylte även varit i kontakt med flera hundra människor som är intresserade av att veta mer om hus i Hylte. Både så kallade ödehus men även hus i bättre skick som kan ligga både inne i ett samhälle och långt ute i skogen. Lev din dröm Hyltes fokus ligger främst på att hjälpa till att förmedla och förenkla för de som vill bosätta sig i Hylte kommun permanent samt de som vill starta, eller redan driver, verksamhet av något slag.

Vill du veta mer om processen och arbetssätt kontakta projektkoordinator Ida Karlsson Lalander. Kontaktuppgifter finns längre ner på den här sidan.

Lev din dröm Hylte i media

Dagens nyheter 10 september 2023 - Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Här är en ny barnfamilj värd en kvarts miljon kronor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dagens Nyheter 8 september 2023 - ”Jag är lycklig nu – det var jag inte i Holland” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

P4 Halland 18 augusti 2023 - 400 ödehus i Hylte lockar drömmare till landsbygden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SVT Halland 19 januari 2023 - Så gick Falkenbergs och Hyltes ödehusprojekt – återbefolkar landsbygden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Företagarna Halland 3 november 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallandsposten 17 april 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska Dagbladet 27 februari 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallandsposten 9 november 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SVT Halland 5 september 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SVT Halland 4 februari 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallandsposten 18 januari 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Projektkoordinator

Ida Karlsson Lalander

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad

Innehåll på sidan