Nya regler kring verksamheters avfall
Från den 1 januari 2024 kommer en ny lag som innebär att det blir obligatoriskt för verksamheter att sortera ut och skilja matavfall och förpackningar. Begreppet matavfall ersätts samtidigt till biologiskt nedbrytbart köks- och livsmedelsavfall.

Förpackningar
Sorteringskrav på förpackningar:
Den verksamhet som har förpackningsavfall är skyldig att sortera ut det från annat avfall. Det gäller förpackningar som består av:
- kartong
- papper
- plast
- metall
- färgat och ofärgat glas
- träförpackningar (från 2024, vid återvinningscentralerna)
- förpackningar av textil, keramik och porslin (från 2024, vid återvinningscentralerna)
Kravet på utsortering gäller inte förpackningsavfall som på grund av sitt tidigare innehåll utgör farligt avfall utan det ska i stället sorteras ut och hanteras som farligt avfall. Läs mer om farligt avfall här.
Krav på att tömma förpackningarna
När du ska slänga en plast- eller pappersförpackning, glasburk eller konservburk, har du också en skyldighet att tömma förpackningen från innehållet, som exempelvis kvarvarande matrester, men även annat avfall. Skyldigheten gäller både för hushåll och verksamheter och ska möjliggöra en ökad materialåtervinning av både förpackningsavfallet och det avfall som är förpackat.
För vissa verksamheter, exempelvis livsmedelsbutiker, kan detta krav innebära förändringar för verksamheten vad gäller främst hanteringen av förpackat matavfall.
Bioavfall
Din verksamhet är skyldig att sortera ut bioavfall och förvara det skilt från annat avfall så att kommunens auktoriserade bolag kan samla in avfallet separat. Verksamheter som har bioavfall som inte är kommunalt avfall ansvarar själva för att avfallet sorteras ut och samlas in separat.
Sorteringskrav på bioavfall:
Det bioavfall som ska sorteras ut får inte blandas samman med annan grupp än den som den tillhör men inte heller med annat avfall. Avfallet sorteras in enligt nedan tre grupperingar:
- trädgårds- eller parkavfall som innehåller parkslide eller invasiva främmande arter enligt EU-förteckningen,
- annat trädgårds- eller parkavfall än det som står beskrivits i ovan punkt,
- livsmedel- eller köksavfall, (ätlig olja eller liknande flytande ätligt fett ingår, men inte annat flytande bioavfall).
Anmälan
Den verksamhet som genererar eller hanterar kommunalt bioavfall måste anmäla detta till kommunen på kommunen@hylte.se så snart som möjligt. Detta för att ett renhållningsabonnemang behövs för verksamheten, samt ett kärl för insamling av bioavfallet.
Exempel på hantering av bioavfall i verksamheter
Restaurang och café
Restauranger, caféer och liknande där det uppkommer flytande fett från exempelvis en fritös eller stekfett behöver sortera ut detta för sig. Mer information om var du lämnar ditt flytande fett, eller aktör som kan hämta det fastighetsnära kommer inom kort.
Verksamheten kan också behöva en fettavskiljare. Ta kontakt med Bygg- och miljöenheten, 0345-180 00.
Övrigt bioavfall slängs efter anmälan i ett brunt kärl som tillhandahålls av kommunen.
Affär och livsmedelsbutik
Affärer och matbutiker där det uppkommer bioavfall i och med kravet på att skilja förpackningen från sitt innehåll kommer efter anmälan att kunna slänga sitt bioavfall i ett brunt kärl som tillhandahålls av kommunen.
Verksamheter med trädgårdsavfall
Företag som bedriver verksamhet inom grönyteskötsel och som hämtar avfall i form av ris, grenar och kompost hos privatpersoner ska transportera detta till Borabo återvinningscentral.
Länkar
Kontakt
Senast uppdaterad