Vandra i Hyltebygden

Vandra

Vandra i Hyltebygden

Vandra långt, kort, utmanande eller enkelt. Vandringsleder genom Hylte är allt från 1 kilometer till 38 mil. Lederna tar dig genom skiftande natur som bjuder på en ny upplevelse för var årstid som passerar. Du kan med fördel vandra samma led både vår, sommar, höst och vinter för att se naturen förändras. Oavsett vilken tid på året du väljer att vandra ger våra vandringsleder dig en orörd, och kanske lite mystisk, naturupplevelse.

Vandringsleder

Smålands sjörike

Vandra i Smålands sjörike

I Smålands sjörike kan du uppleva en äkta småländsk natur med djupa skogar och över tusen sjöar.

Ladda ner broschyr Länk till annan webbplats.

Brunnsbackaleden

Brunnsbackaleden, Unnaryd

7 km

Leden är cirka 7 km lång och sträcker sig förbi hembygdsparken i Unnaryd och genom naturreservatet Ödegärdet. Vidare går du runt Kroksjön och passerar byggnadsminnet Brunnsbacka sågkvarn, ett välbevarat industriminne med såg, kvarn och stickhyvel. Starta vid Unnaryds hembygdspark.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gula spåret i Femsjö

Gula spåret med Röda/Blå slingan, Femsjö

Upp till 4 km

Längs stigen finns det informationsskyltar om natur och kulturhistoria i Femsjö. I detta område gjorde Femsjösonen Elias Fries, ”svamparnas Linné”, en gång sina första strövtåg. Gula spåret erbjuder en vandring på cirka 4 km, men har även två kortare alternativ, Blåa och Röda slingan. Starta vid Femsjö skola, här finns information och grillplats.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hallandsleden

Hallandsleden

38 mil, kan delas upp i etapper

Vandringsleden går på stigar, små vägar och ibland i helt orörd natur - genom ett omväxlande landskap. Hela sträckan genom Halland är 38 mil, men det finns lagom långa etapper överallt. Genom Hylte kommun går leden från Simlångsdalen till Rydöbruk och vidare norrut mot Kinnared.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Jälluntoftaleden

12 km

Leden är 12 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska museet i Jälluntofta. Leden är märkt med skyltar och orange markering. Det finns 5 rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsmansleden

Länsmansleden

5,7 km

En vandringsled i länsman Anders Jönssons hembygd. Leden är 5,7 km och kan starta i Höljeryd eller Ekhult. Den går på slingrande byvägar i vacker natur. Utmed vägen passerar du anrika gårdar, sägenplatser och torpruiner.

Skärshultslederna

Skärshultslederna

5,8 km och 12 km

Den kortare leden på 5,8 km sträcker sig runt Stora Skärshultssjön. På de högsta åsarna har man en fantastisk utsikt över sjöarna. Det finns även en längre led på 12 km.

Ladda ner karta och information Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Vandringsstigar Lindekullen

Vandringsstigar Lindekullen

Med utgångspunkt från Hembygdsgården Lindekullen i Hyltebruk, kan man vandra tre olika stigar som samtliga går att promenera i båda riktningarna. Före eller efter vandringen kan man med fördel fika eller grilla i parken.

Uppsala, Blåa stigen 2,3 km
Gården Uppsala har legat här, i dag finns endast en ruin kvar med torpskylt. En runda via såväl öppna områden som genom gran- och lövskog samt avslutas med väg. Vänligen visa eventuell närvaro av hästar hänsyn!

Trädgården, Gröna stigen 2,3 km
Ett före detta industriområde. Denna stig bör användas främst vid torrt underlag eller med stövlar, då man bland annat passerar en mosse.

Skolan, Röda stigen 650 m
Här startade handlaren Ernst Andersson sin affärsrörelse när pappersbruket började byggas. Den 22 februari 1910 startade i detta hus, Hyltebruks första småskola. Skolan kan ses än idag, den är ombyggd och vitmålad.

Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kanalrundan, Hyltebruk

Kanalrundan, Hyltebruk

3,7 km

3,7 km med alternativ runda som då blir 4 km. Central promenad vid såväl ån Nissan som kanalen. Rastplatser med bänkar finns utmed Nissan. Underlaget är grus och asfalt.

Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sjögårdsrundan, Torup

Sjögårdsrundan, Torup

2 km

Kring Sjögårdssjön går en runda som har tillgänglighetsanpassad badplats och grillmöjligheter. Underlaget är grus och asfalt, ojämnt underlag på ett fåtal ställen.

Hitta hit Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Strandenrundan, Unnaryd

Strandenrundan, Unnaryd

1 km

Rundan går i anslutning till sjön Unnen som har tillgänglighetsanpassad badplats. Grillmöjligheter vid sjön och i Unneparken. Underlag: grus, asfalt, gräs och en träbro. Vid bron är stigen bara drygt en halvmeter bred, aningen ojämn och bron kan vara hal när det är blött.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Knallhultsrundan, Femsjö

2 km

En naturskön slinga mitt ute i den sjönära miljön i Knallhult. Rundan går på skogsvägar förutom sista etappen som går via Gökudden, denna går via en stig in i skogen. Leden är markerad med tjugo blå snitslar vid träden – så håll utkik efter dessa!

Förutom en naturupplevelse får du även möjlighet att lära dig mer om skog- och skogsskötsel under din vandring. Det finns ett 10-tal skyltar som informerar och utbildar dig om skogen, dessa kompletteras även med QR koder. Du erhåller karta och underlag till safarin via Pensionat Sågknorren, som du passerar för att påbörja din safari, och där det finns bra parkeringsmöjligheter.

Svårighetsgrad: Lättgången (grön)

Tillgänglighetsanpassad: Ja, följ skogsvägen istället

Ladda ner karta och tipspromenad Pdf, 223.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Tips vid vandring

Att vandra är en härlig upplevelse alla tider om året. Naturen skiftar med årstiderna och en runda under sommaren kan ge en helt ny fantastisk upplevelse på vinter och höst. Nedan följer ett par saker som är bra att tänka på när du ska ut och vandra.

  • I Sverige har vi allemansrätt. Det innebär att alla får röra sig fritt i naturen, oavsett förutsättningar. Allemänsrätten medför både frihet och skyldighet. Du får till exempel inte störa djurlivet eller bryta av grenar från träd och buskar. Du kan läsa mer om vad som gäller i allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..
  • Ska du vandra långt? Tänk på att ett par bra skor är nyckeln till en trivsam vandring med torra fötter.
  • Ta med en påse eller liknande där du kan samla ihop ditt skräp och matrester. Släng påsen i en soptunna eller ta med den hem.
  • Vill du elda i naturen? Elda på anvisade plater och tänk på brandrisken. Kolla upp om eldningsförbud gäller på hylte.se.
  • Har du med dig hunden ut? Håll gärna hunden i koppel, speciellt under vår och sommar när de vilda djuren får ungar. Mellan 1 mars och 20 augusti är det lag på att hundar ska hållas i koppel. Endast extremt väldresserade hundar får gå lösa under den här perioden.

Läs fler tips om hur du rör dig hänsynsfullt i naturen på Naturvårdsverket. Länk till annan webbplats.