Cykla i Hyltebygden

Cykla

Cykla i Hyltebygden

Grusväg, skogsstig eller landsväg? Att cykla är ett fantastiskt sätt att uppleva natur och sevärdheter. Oavsett om du är van cyklist ute efter en utmaning eller mer av en njut-cyklist har Hylte en cykelled för dig. I Hylte möter du skog, sjöar och öppna landskap. Var årstid sätter cykellederna i ny dager och låter dig återuppleva varje plats på nytt när naturen skiftar.

Cykelleder

Bild: Cyklister på en grusväg längs med Hylteleden i Hylte kommun.

Hylteleden

182 km

Sveriges andra regionala cykelled.

Hylteleden på totalt 182 km har start och mål i Halmstad. Du kommer passera små samhällen, viltrika skogar, öppna hagmarker och vackra sjösystem på din cykeltur genom Hyltebygden.

Läs mer och ladda ner GPX-fil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hylteleden på Strava Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bolmen runt

Bolmen runt

15 mil

Upptäck Småland på cykel - Bolmen Runt erbjuder 15 mil på cykel kring Sveriges tionde största sjö. Här upplever du på nära håll mystiska skogar, öppna ängsmarker och glittrande sjöar i en genuin småländsk miljö. Leden är inte skyltad, men via knappen nedan får du upp en karta och mer information.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cykelled Femsjö och Färgensjöarna

Cykelled Femsjö och Färgensjöarna

18 km, 21 km och 40 km

En lärande och upplevelserik led med fantastisk natur och kultur. Det finns tre alternativ på Färgensjöarna runt, Den korta leden är på 18 km, mellanleden är 21 km och den långa på hela 40 km.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Släktleden

Släktleden

182 km

80 km

Leden tar dig på en 80 km lång tur i Långarydssläktens fotspår. Leden är inte skyltad utan kartan visar alternativa vägar istället för riksväg 26. Kartan tar dig på cykel, asfalt- och grusvägar mellan Halmstad, Hylte och Gislaved som är de kommuner där det bor procentuellt flest Långarydssläktingar i Sverige.

Karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Unnen runt

Unnen runt

50 km

Hela turen är cirka 50 km lång och passar perfekt för barnfamiljen. Turen går runt sjön Unnen och vissa sträckor cyklar du mellan Unnen och sjön Bolmen.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Moutainbike

Bild: Person på en mountainbike kör i skogen vid spåret på Hultagärdsbacken i Torup.

Hultagärdesbackens MTB

5 km, 10 km och 30 km

Hultagärdesbacken utanför Torup erbjuder en blå flowtrack på 550 m, som fungerar för både barn och nybörjare samt en röd downhill på 320 m för dig som är van att cykla mountainbike. Platsen erbjuder även en stigcykling med markering vid 5, 10 och 30 km.

Den röda är öppen och målet är att den blå ska vara klar till påsk 2024, vilket även gäller för stigcyklingen.

Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips vid cykling

Vill du ta en avstickare från cykellederna så finns det vissa saker du behöver tänka på. Allemansrätten gäller såväl cykel som vandring, men med vissa skillnader. Du får inte cykla över en tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas. Nedan följer ett par tips oavsett om du håller dig på cykellederna eller inte.

  • I Sverige har vi allemansrätt. Det innebär att alla får röra sig fritt i naturen, oavsett förutsättningar. Allemansrätten medför både frihet och skyldighet. Du får till exempel inte störa djurlivet eller bryta av grenar från träd och buskar. Du kan läsa mer om vad som gäller i allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..
  • Ta med dig vatten eller annan dricka. Att cykla är bra träning och träning innebär, oftast, att du behöver dricka mer.
  • Under vår och höst blir det lätt blött i marken och cykeldäck kan göra djupa spår på stigar i skogen. Undvik att cykla där marken är mjuk.
  • Ta med en påse eller liknande där du kan samla ihop ditt skräp och matrester. Släng påsen i en soptunna eller ta med den hem.
  • Det är inte tillåtet att cykla över känsliga marker. Till exempel skogsplanteringar och åkrar med växande gröda.

Läs mer om cykling i naturen på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats.