Sägenomspunna platser

Upplev en sägenomspunnen plats

I Hyltebygden finns ett stort antal lämningar och platser av kulturellt och historiskt värde. Många platser är omslutna av mystik och sägner. Kanske får vi aldrig reda på
vad som egentligen hänt på dessa platser, men berättelserna om dem berättar en spännande historia i sig.

Sägnen om Ebbe Skammelsson
på Tiraholm utanför Unnaryd

Riddaren Ebbe Skammelsson från Skottland var förlovad med Malfred, dotter till ett förnämt folk på gården Tiraholm utanför Unnaryd. Men Ebbe ville till fjärran länder innan han gifte sig och fick en tid av sju år på sig. Men Malfreds far dog och hon blev förlovad med en annan då man antog att Ebbe dött, och
bröllop bestämdes till den dag Ebbe skulle ha varit tillbaka. Men Ebbe kommer tillbaka på bröllopsdagen och när den tilltänkta svärmodern berättar att bröllopet pågår, blir han så arg att han hugger huvudet av henne och sedan även av både brud och brudgum. Som straff för detta brott dömdes han att fjättras i 7 lispund järn och att i 24 timmar vistas på var och en av Bolmens 365 öar, När straffet var över så gick Ebbe till Angelstad by och till Angelstad kyrka. Där trampade han på en stor flat sten och järnbojorna som han hade kvar föll av. Ebbe kände antagligen att han skulle dö på denna sten och bad folket som stod runt omkring att de skulle begrava honom utanför norra ringmuren. Därefter dog han på stenen och han blev begravd enligt önskan. Av bojorna snidades de tre korstecknen som är resta på nuvarande kyrkans tak. Gården Tiraholm www.tiraholm.se är idag Sveriges enda insjöfiskerestaurang med hotell, konferens, ställplatser och gårdsbutik och här kan du se Ebbestenen med den järnring som smiddes av Ebbes bojor.

Källa: www.bolmso.se

En fasansfull grotta med en tragisk historia

I mitten av 1850 talet skulle den 12 åriga Oleana Beata driva hem kreatur från skogen. Hon överraskades då av ett åskoväder och gick vilse. När hon hittades var hon svårt chockad. Rädslan för att hon blivit tokig, gjorde att hennes föräldrar byggde en jordkällare med en tillhörande gång på 3–4 meter, och stängde in henne där. På vintern fick hon lite kol att värma sig med och mat fick hon till sig på en tallrik, som en hund. Vid ett tillfälle 16 år senare, kom en lantmätare för att uträtta ett ärende. En granne skvallrade om att en flicka satt instängd i grottan och föräldrarna tvingades öppna för Olena Beata. Folk runt omkring hade känt till saken, men inte ”velat lägga sig i”. Oleana Beata kunde aldrig mer räta på ryggen då grottan endast var en dryg meter i höjd. Hon blev skriven som sinnessjuk och bodde hos sin syster Severina tills hon dog, 81 år gammal.


Källa: Drängsereds Hembygdsförening

Grottan vid Vrå i Drängsered
Latitud: 56.943573 Longitud: 12.916069

Berättelsen bakom den trehövdade gravstenen på Färgaryds kyrkogård

I början av 1600-talet var Cecilia Pedersdotter nygift med sin make Måns Persson och dom bodde lyckliga på en gård i Stora Hässlehult. Men endast en kort tid efter bröllopet var Måns tvungen att som så många andra, ge sig ut i krig. Under flera år hörde Cecilia ingenting från Måns och när det till slut blev fred kom han fortfarande inte hem. Efter en tid blev Måns dödförklarad och när Cecilias ungdomsvän Peder Gudmundsson kom och friade till henne, gifte hon om sig med honom. Men Måns var inte död utan hade hamnat i fångenskap. Han frigavs ett par år efter det att Cecilia hade gift om sig och återvände till slut hem till deras gård. Han fick veta att dom trott att han hade stupat, och att dom både gift sig och skaffat barn. Peder erbjöd sig till och med att lämna gården nu när dess rättmätiga ägare hade kommit tillbaka, men Måns nekade och sa åt honom att stanna med hustru och barn. Måns sa även att han visste att han inte skulle leva länge till och att allt han ville var att få stanna i hemmet och dö där. Peder och Cecilia tog väl hand om Måns och de levde alla tre tillsammans tills Måns gick bort 1671. När även Cecilia och Peder gick bort begravdes dom tillsammans med Måns och man lät resa denna gemensamma gravsten som finns att beskåda på Färgaryds kyrkogård.


Källa: Sägner och annat oknytt i Hyltebygden av Hylte Hembygdskrets