Ett stenkors står lutad mot en mur och ett kyrkfönster syns i bakgrunden.

Kyrkor

Kyrkor i Hylte

Spirande kyrktorn som sticker upp ovan träden i fjärran är ingen ovanlig syn på Sveriges landsbygd. I Hylte finns kyrkor med anor hela vägen tillbaka till 1100-talet.

På samtliga kyrkogårdar i Hyltebruks pastorat finns numera ett antal QR-guider där du kan få information om några människor som är begravda här. Det finns även information om samtliga kyrkor.

Kyrkor

Bild saknas, kommer snart.

Drängsereds kyrka

Ljus och värme i Sophia Magdalena kyrka 1700-tal.

Drängsered har det funnits en kyrka sedan 1288. Den nuvarande kyrkan stod färdig 1783. Inne i kyrkan finns flera inventarier som minner om svunna tider.

Bild saknas, kommer snart.

Femsjö kyrka

Femsjö kyrka har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende under 1700-talet. De storslagna takmålningarna utfördes av korpralen Peter Edberg på 1740-talet.

Kyrkan i Färgaryd

Färgaryds kyrka

Färgaryds kyrka är en rymlig 1800-tals kyrka målad i ljusa färger. I korets tak finns målningar av konstnären Sven-Bertil Svensson. På den vackra kyrkogården finns en trehövdad gravsten med en historia.

Bild saknas, kommer snart.

Hyltebruks kyrka

Hyltebruks kyrka byggdes på 1920-talet i stram stil. Till stor del bekostades den genom pengar som syföreningen samlade in. Den tredelade altartavlan, målad av Edvin Ollers 1924, är sevärd.

Kyrkan i Jälluntofta

Jälluntofta kyrka

Jälluntofta kyrka är idylliskt belägen vid sjön Jällunden. Den nuvarande kyrkan är från 1800-talet, men en vacker medeltida dopfunt i sandsten med slingrande djur- och människofigurer påminner om tidigare kyrkor.

Bild saknas, kommer snart.

Kinnareds kyrka

Känn historiens vingslag i gränsbygden 1100-tal.

På höjden, blickandes ut över Kyrkebol, ligger sedan 1100-talet Kinnareds kyrka. Här finns flera medeltida föremål att beskåda.

Kyrkan i Landeryd

Landeryds kyrka

Landeryds kyrka invigdes 1926. Altartavlan, en vacker glasmosaik med scener ur Jesu liv, gjordes av Halmstadgruppens Erik Olsson.

Kyrkan i Långaryd

Långaryds kyrka

Långaryds kyrka är en stor nyklassicistisk kyrka och den stora läktarorgeln betraktas som en av de bästa orglarna i södra Sverige. På kyrkogården finns en minnessten över Långarydssläktens stamföräldrar.

Bild saknas, kommer snart.

Rydö kapell

Kyrkobygge i Kapellbyggnadsföreningens regi 1920-tal.

Rydöbruks kapell är en typisk representant för det tidiga 1900-talets kyrkoarkitektur - en träkyrka med influenser från medeltida kyrkor inredd med modern konst.

Bild saknas, kommer snart.

Södra Unnaryds kyrka

Södra Unnaryds kyrka har en välbevarad interiör i empirestil. Längst fram i kyrkan finns under hela året ett landskap som illustrerar händelser ur Jesu liv.

Bild saknas, kommer snart.

Torups kyrka

Södra Sveriges största landsortskyrka.

Torups kyrka är typisk för kyrkor byggda under slutet av 1800talet men rymmer äldre historia och äldre föremål värda en titt.