Hylte kommun logotyp

MBU skapar gemenskap och nya relationer

Iscensatt bild: Ambulanssjuksköterskor (MBU-ungdomar och yrkesverksam personal) har räddat en skadad kvinna ur brinnande byggnad.

Iscensatt bild: Ambulanssjuksköterskor (MBU-ungdomar och yrkesverksam personal) har räddat en skadad kvinna ur brinnande byggnad.

Under tio tillfällen under våren har ungdomar i Hylte kommun fått testa på olika arbetsroller inom blåljusyrken. Iklädda uniformer, med ett glatt humör och med ett stort intresse har ungdomarna tagit sig an yrken som polis, ambulanssjuksköterska, brandman och som anställd inom socialtjänsten eller hos försvarsmakten.

MBU, människan bakom uniformen, är ett koncept där blåljuspersonal och ungdomar i åldern 15 till 20 år möts. Ungdomarna får testa på praktiska arbetsmoment under ledning och tillsammans med personalen i de olika verksamheterna. På sig har de samma uniformer som även personalen i respektive verksamhet har - detta för att ungdomarna ska få en känsla av delaktighet och gemenskap.

I Hylte kommun är det andra året i rad som MBU genomförs. Emmy Emanuelsson, socialsekreterare och Pernilla Ivarsson, fältsekreterare på Hylte kommun är oerhört glada och stolta över vårens ungdomar och medverkande myndigheter. Genom MBU har goda relationer och gemenskap skapats mellan ungdomar och blåljuspersonal.

- Engagemanget ifrån både ungdomar och blåljuspersonal har varit mycket stort under hela våren. Ungdomarna har skapat nya relationer både mellan varandra och med blåljuspersonal, säger Emmy.

- Ett flertal av den verksamma personalen inom dessa yrken är även boende i kommunen, vilket skapar goda relationer som även går utanför MBU:s gränser. Fantastiskt roligt att se, fortsätter Emmy.

Vi har haft 10 medverkande ungdomar i vårens MBU och vid varje tillfälle har vi fikat, hunnit umgås och lärt känna varandra väl, både som yrkesverksam och som ungdom. Våren har präglats av många roliga praktiska övningar där ungdomarna fått testa på verkliga situationer som kan uppstå. Pernilla och Emmy är båda överens om följande:

- Det var bra förra året, men mycket bättre detta året. Vi märker att det krävs några års inkörning innan man hittar precis rätt nivå på övningar med mera.

Bild: Vårens MBU-ungdomar står framför räddningstjänstens bil tillsammans med övningens yngsta statist, Ronja.

Vårens MBU-ungdomar tillsammans med övningens yngsta statist, Ronja.

10 tillfällen - 5 yrken att testa på

Ungdomarna var på plats på SOS Alarm i Halmstad för att se hur det går till när operatörerna tar emot larm som kommer in. De fick också se hur en HLR-maskin jobbar med kompressioner på en docka.

Andra tillfället hos ambulanssjukvården var i Hyltebruk. Där fick ungdomarna tillsammans med personalen svara på och agera utefter flera iscensatta larm där det var personer som hade skador som skulle omhändertas.

Hos Polisen fick ungdomarna testa på att förhöra misstänkta personer (statister). De fick även öva olika typer av grepp, sätta på handfängsel och leda in personen i arresten. Något annat de fick testa på var att visitera misstänkta personer. Trafikkontroller där föraren skulle kunna antas ha druckit alkohol övade ungdomarna också på.

På Räddningstjänsten fick ungdomarna testa att ha på sig rökdykningsutrustning och krypa fram med en slang för att leta efter föremål. Att släcka bränder och lära sig att hantera vattenslangarna, att kasta ut och rulla ihop dem, var också något de fick träna på.

Under ett iscensatt scenario fick ungdomarna med hjälp av en tryckluftskudde lyfta upp ett uthus (gjort av betong) där en skadad man (docka) låg klämd under huset.

På Socialtjänsten fick ungdomarna prioritera bland inkomna anmälningar om oro för barn, vilket gav ungdomarna en ökad förståelse/uppfattning för olika typer av anmälningar. Efter detta blev det mer praktiska övningar på iscensatta situationer där barn behövde hjälp av socialtjänst.

Nytt för årets MBU i Hylte kommun är att Försvarsmakten är med som myndighetsaktör.

- Vi tycker det är jättekul att vi har haft möjlighet att ha med dem. Ungdomarna har varit väldigt peppade på att de är med, säger Emmy.

Besöket hos Försvarsmakten skedde inne på LV6 i Halmstad, dit privatpersoner vanligtvis inte har tillträde, vilket i sig var väldigt spännande för ungdomarna. Där fick de ta del av hur man hanterar ett skyddsobjekt och hur man stoppar besökare som inte har tillträde dit. Smaka på mat som man brukar ha med sig ute i fält var också något ungdomarna testade och de gick även igenom olika sorters förband som var bra att ha med sig i väskan.

En sista rolig övning

Scenario

En lägenhetsbrand har inträffat vid ett skyddsobjekt som innehåller rökskadade och skadade personer. Scenariot inträffade torsdagen den 16 maj i området kring Rydöbruks förskola.

Händelse

Larmet ljöd klockan 17.15 och då var alla ungdomar utplacerade på sina olika arbetsplatser iklädda sina arbetsuniformer. Två ungdomar och två yrkesverksamma personer var placerade på sina respektive arbetsplatser och kallades in till den aktuella platsen för händelsen.

Väl på plats jobbade rökdykande ungdomar och räddningstjänstpersonal med att få ut eventuella skadade personer ur byggnaden. Polisens och Försvarsmaktens ungdomar och personal spärrade av platsen från nyfikna åskådare och statister och såg till att de höll sig undan från avspärrningarna.

Sammanfattning

Hela övningen var mycket autentisk då ett verkligt (iscensatt) larm ljöd, många åskådare kom och tittade och engagemanget bland alla inblandade var enormt. Personalen inom de verksamma yrkesgrupperna backade mer och lät ungdomarna ta mer plats i arbetsinsatserna. Myndigheterna samarbetade mycket väl och ungdomarna var supernöjda efter en rolig övning där de fick chans att använda allt de lärt sig längs MBU:s resa nu i vår.

Avslutning och fortsatta kunskaper

Vårens MBU avslutas med en fest nu på torsdag där varje ungdom blir tilldelad ett diplom för sin medverkan i MBU. Diplom och referenser ifrån MBU hjälper ungdomar som vill och är intresserade av eventuella ansökningar för framtida jobb.

- Några av förra årets MBU-ungdomar har fortsatt att hjälpa till och vissa har även blivit ambassadörer för MBU - där pratar vi om bevis på goda relationer som MBU har lett till, säger Pernilla.

Är du intresserad av MBU?

Håll utkik till hösten då vi öppnar ansökan inför MBU 2025.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: