Hylte kommun logotyp

Kinnareds förskola och skola utsmyckade med konstverk!

Äntligen var det dags för de konstnärliga utsmyckningarna på Kinnareds förskola och skola att ta plats. I helgen har konstnären Heike Thiede tillsammans med sin man Jan Östlund, montören Hans, kulturutvecklare Fia och konstkonsulten Anna-Karin varit på plats och smyckat ut både matsal och entré.

Det var med en stor förväntan som konstnären Heike Thiede fick tillgång till Kinnared förskola och skola under lördagsförmiddagen. 1,5 år av funderande, planerande och utförande för att äntligen få se gestaltningarna på plats.

- När jag blev erbjuden att lägga fram en idé för de två gestaltningarna åkte jag till skolan för att se rummen. Jag tog bilder och mått, gjorde anteckningar, pratade med personal och barn och memorerade rum, färger och former. Jag tog också in skolans ledord när jag funderade över vad ett skissförslag kunde innehålla. Ganska snabbt bestämde jag mig för att måleri på MDF skulle passa uppdraget. För att lära mig bearbeta MDF gick jag en täljkurs och köpte mig en uppsättning lämpliga verktyg, berättar Heike.

Efter en skriftlig presentation av sina idéer för gestaltningarna och sitt konstnärskap blev Heike utvald för att göra skissuppdraget. Inför det bollade hon sina idéer med uppdragsgivare, konstkonsult och personal och tog dem ytterligare några steg vidare:

- Jag har varit noga med att förhålla mig till rummen så att gestaltningarna (motivval, budskap, färger och former) ska upplevas som en del av en specifik plats, passa in och samtidigt lyfta den, påverka den och göra något med den.

Placeringarna för gestaltningarna bestämdes inför skissen. På Kinnareds skola var det entrén som skulle smyckas. Nedan berättar Heike om hur hon har tänkt när hon utformade sin gestaltning ”Handhjärtat”:

- I entrén blev jag kär i barnhänderna i gjutet glas. Jag lät dem och mosaiken under trappan leda mig i mitt val av färger. Jag är vanligen färgstark i mitt uttryck men glashänderna krävde av mig att jag skulle förhålla mig till en annan färgskala än jag normalt använder. Skolans ledord tillsammans med ett fokus på just händer gav mig visionen av två barn som tillsammans gör ett handhjärta. Skolpersonalen sa under presentationen av skissen att de önskade sig ett riktigt, riktigt rött hjärta så det fick det bli!

På Kinnareds förskola var det matsalen som stod i fokus och där får nu gestaltningen ”Kottar & knytt” möjligheten att inspirera och glädja barn i flera generationer framöver

- I matsalen har mina ledord varit fantasi, glädje och flöde. Bland det viktigaste som finns för ett barns utveckling är ju just det. Rummet har rymd och den utvalda väggen är stor och hög och kräver storlek i gestaltning. Färgerna i rummet går i grönt och gult och de är så markanta att de behövde plockas in i gestaltningen för att göra den till en del av rummet.

Båda verken har fått varsin plakett som Heike tillverkat i samma material, tekniker och färgställningar som gestaltningarna. De är monterade så att den som är intresserad kan se vad gestaltningarna heter, vem som gjort dem och när de gjordes.

-Tack för ett väldigt bra teamwork! Det var såklart en kick att efter 1,5 år få se gestaltningarna på plats. Jag känner mig väldigt nöjd: de blev som visionerna jag har haft i mitt huvud. Nu hoppas jag att skolan och förskolan kommer att tycka om det jag har gjort och att man får mycket glädje av verken under åren kommer.

Konstnär: Heike Thiede

"Med måleri och skulptur och kombinationer av båda bygger jag scener av färgstarka, interagerande verk. Scenerna och miljöerna som växer fram blir till berättelser eller sagor."

Vem är Heike?
Heike Thiede är en konstnär från Hindås med inriktning på keramik, måleri, glas (och tack vare detta uppdraget - även i trä och MDF). Hon inspireras mycket av organiska former och detta kan också adderas till hennes signum.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: