Hylte kommun logotyp

Tyskaelever från Örnaskolan kom på andra plats i regionfinal

Förra året åkte två elever från Örnaskolan till Helsingborg för att delta i regionfinalen för den internationella språktävlingen Språkolympiaden. I år har två andra elever kvalificerat sig in i regionfinalen där de placerade sig på andra plats. Stort grattis önskar vi Emilia och Nils!

Under regionsfinalen fick Emilia och Nils svara på frågor om grammatik, kultur, geografi, historia och läsförståelse. Det kommer upp frågor som både deltagarna och publiken får se. Deltagarna från varje skola får sedan prata ihop sig om ett svar. I år var det speciellt fokus på Österrike. När vi frågar eleverna hur det kommer sig att de blivit så bra på tyska så pekar de på sina lärare, Jacqueline Rumpunen och Helena Torhall.

- Vi har bra lärare, säger Nils och de andra eleverna håller med.

Jacqueline och Helena säger att den stora anledningen snarare handlar om att eleverna är så bra i sig själva, är flitiga, gör läxan och är uppmärksamma på lektionerna. De berättar att det är en väldigt fin grupp att arbeta med och inte minst så har lärarna ett bra samarbete sig emellan när det kommer till bedömning.

- Dessutom har vi väldigt trevligt ihop vilket också speglar sig i resultatet, säger Jacqueline.

Klasskompisarna är med på resan

Med till regionsfinalen i Helsingborg är så gott som hela tyskaklassen. En del kunde tyvärr inte följa med men lärarna är ändå tacksamma över att få möjligheten att ta med så många ner till finalen. Många andra skolor åker själva med eleverna som kvalat in till finalen men för tyskaklassen på Örnaskolan blir det en gemensam resa i tyskans tecken där klassen får heja på, men inte hjälpa, sina tävlande klasskompisar.

Innan tävlingen frågade vi Nils och Emilia vad de mest såg fram emot.

- Hela grejen egentligen, det kommer bli väldigt kul att få gå upp och representera hela skolan.

- Och kökets ostmacka, säger Nils.

Framöver kommer Nils och Emilia att fortsätta öva och använda det tyska språket. Nils ska fortsätta studera tyska på gymnasiet och Emilia möter många tyska besökare när hon arbetar i café om somrarna.

Om Språkolympiaden

Språkolympiaden, eller International Language Competition, är en språk- och kulturtävling i moderna språk och svenska för grund- och gymnasieskolor. Syftet med tävlingen är att uppmuntra elever till att läsa moderna språk på högre nivå genom att premiera att elever satsar på och blir duktiga på språk. Man vill öka ungdomars intresse för de länder där målspråket talas och som följd av tävlingen vill man öka och fördjupa kunskaper i språk hos ungdomar.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: