Hylte kommun logotyp

Inspirerande entreprenörer på Hylte Gymnasieskola och vuxenutbildning

Färgglada konstverk, arabisk mat och effektfulla 3D-prototyper var alla kreativa företagsidéer som presenterades på utbildningen i entreprenörskap förra veckan. Lärare Anna Larsson som håller i utbildningen tillsammans med sin kollega Ambjörn Lindfors, hade även passat på att bjuda in ett riktigt proffs på företagspitchar, nämligen Kajsa Vik från Coompanion Halland.

I dagsläget har utbildningen fyra elever, Mohammad, Mouna, Raul och Nabieh är nu alla i slutfasen av sin utbildning på skolan. Under utbildningens gång har de fått lära sig de mesta som finns att veta när man vill starta företag.

- Inom vår orienteringskurs i entreprenörskap går vi igenom alla steg gällande entreprenörskap och hur man går från ide till verklighet. Genom att få pitcha sina idéer för Kajsa så blir det lite mer verkligt för eleverna. De ser även behovet av hur viktigt det är att ha en förankrad projektplan, affärsplan och budget till exempel, berättar Anna.

Draknästet - i miniatyr

Med Kajsa och Anna på plats fick deltagarna presentera sina idéer och bolla förslag. Som draknästet, i miniatyr, i lilla Hylte! Bland annat diskuterades och presenterades projektplaner, risker och möjligheter.

- Vi på Coompanion jobbar både med företag/föreningar som är i uppstart och med befintliga företag som vill utveckla sina verksamheter. Hos oss brinner vi lite extra för företag som bidrar till att skapa nya arbetstillfällen och som öppnar upp arbetslivet för fler och därför var det fantastiskt kul att få komma och lyssna på dagens pitchar här i Hylte, säger Kajsa.

Mouna och Nabieh planerar att öppna upp en restaurang eller café där de kan servera arabisk mat. Raoul är konstnär och grafiker som vill kunna erbjuda en mer personlig och unik konst till både företag och event samt Mohammad som redan nu producerar produkter för fullt med hjälp av sin 3D-printer och 3D-skrivare. Det är tre väldigt olika företag, med tre olika pitchar, men alla har de samma mål – att få hjälp med att komma vidare.

- Idag fick jag möjlighet att lyssna på deras fina presentationer och också komma med feedback på deras affärsidéer. Jag blev så glad över att alla hade lagt in tankar om hållbarhet i sina företagsidéer. Tack Anna för att jag blev inbjuden och tack gänget för att ni bjöd på er själva även om ni var lite nervösa! Ni gjorde det jättebra, säger Kajsa.

Orienteringskursen i entreprenörskap drivs med hjälp av lärare Anna Larsson och Ambjörn Lindfors, båda två entreprenörer i grunden som har en bra insikt i hur företagande startas, drivs och fortsätter att växa.

- Jag är väldigt stolt över mina elever som känns väldigt drivna och har en passion för de idéer som de har presenterat idag. Förutom att vi går igenom steg i hur man startar företag så pratar vi också om mjuka värden, sociala koder och vad som blir framgångsrikt. Vi tittar också på Draknästet via SVT där en intressant idé har funnits hos mig länge att skapa ett draknäste här och låta unga och vuxna pitcha sina idéer. Kanske blir det något sådant i framtiden, berättar Anna och ler.

Vill du också lära dig mer om hur du kommer igång med ditt egna företag?

Hylte - en företagsam kommun

Företagsamheten i Hylte kommun är stor. Och faktum är att Hylte nyligen klättrade högt i en undersökning från Svenskt Näringsliv gällande företagsamma invånare. Något våra elever på denna utbildningen är bevis på! Så vad har de för planer med sina företag?

Mohammad Alkabalan – 3D skrivare och 3D printer

Mohammad har redan idag 2 st maskiner som kan producera prototyper som lampor, tryckta fotografier på muggar, tavlor och liknande. Han har också kunskap om att producera prototyper och grafik i CAD och 3D modulering. Han drivs av intresset för att kunna skapa egna designs som man sedan kan skriva ut, precis som man vill ha dem.

Vill rikta sig mot både privatperson och företag där han kan producera möbler, lampor och andra mer personliga och unika produkter utifrån köparens egna skisser.

Vad tar du med dig från utbildningen?
Jag har trivts och tyckt att kursen varit väldigt rolig och intressant. Det har också varit ett jättebra sätt för mig för att kunna förklara vad det är jag vill göra med mitt företag. Det var ett första steg för mig att gå från idé till verklighet. Till exempel att det är bra att ha en plan på vad man vill göra, innan man gör det.

Raul Chindea – Konstnär och grafiker – Dekor

Raul gör idag unika och handgjorda konstverk som han vill distribuera ut på företag, väntrum eller liknande ställen där han idag upplever det som att det finns ganska steril och opersonlig konst. Han producerar även konstverk för till exempel fester och event.

Vad tar du med dig från utbildningen?
Den här kursen hjälper mig att skapa en bredare bild av vad jag ska göra. Det är bra för att kunna lägga en plan och få hjälp med var man kan söka pengar för att starta företag. Jag fick tips om denna utbildningen genom andra utbildningar jag läste på kompetenscentrum och det var på den vägen jag kom på att jag kanske ville starta eget istället.

Mouna Akkari och Nabieh Mohammad

Mouna och Nabieh träffades via en kurs på kompetenscentrum och det var där en plan tod fart om att starta något tillsammans där de kan laga mat. De presenterar sina planer om att starta och driva en restaurang eller fik där de kan servera typisk arabisk mat som är lagad från grunden med bra och hälsosam mat. Bland annat vill de kunna erbjuda vegetarisk mat, fika och sälja oliver och mackor. I dagsläget finns det ingen liknande restaurang i Hylte kommun och de tror att om fler får smaka på arabisk mat så kommer det snabbt att bli populärt. Den finns prat om både restaurang och foodtruck.

Vad tar ni med er från utbildningen?
Vi tycker att utbildningen har varit bra för att vi får tips och råd kring hur vi ska tänka för att starta vårt företag. Vi kan laga mat men det är mycket mer som vi behöver hjälp med för att komma igång.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: