Hylte kommun logotyp

Utomhuspedagogik och hållbarhet i fokus på kommunens förskolor

Den 24:e augusti samlades pedagoger från Hylte kommuns alla förskolor för att starta upp läsåret tillsammans. Kvällen gick i hållbarhetens tecken och är kopplat till den satsning Hylte kommun gör på förskolorna. Sydvattens forskningsstation med Juha Rankinen i spetsen bjöd på en inspirerande vandring i Unnaryd bland röllika, svinmolla, våtarv och ängssyra. Växter som plockades och sedan användes i matlagning tillsammans med råvaror från Tiraholms fisk. En magisk kväll med framtidstro, samverkan och flera aspekter av hållbarhet.

Malin Ekwall som äger och driver Tiraholms fisk berättar:

- Vi har också tagit del av de sjunkande födslotalen i kommunen och vill dra vårt strå till stacken i arbetet med en attraktiv skola och förskola för att vara ett naturligt val av livsplats. Allt börjar ju med barnen!

Initiativet till dagen startade på ett föräldrarråd på förskolan i Unnaryd där föräldrar och pedagoger diskuterade hållbarhetsarbete och hur kommunen samverkar. Annika Karlsson, rektor för förskolorna Kinnared, Unnaryd och Landeryd, berättar att hon tycker dagen och satsningen varit mycket lyckad:

- Det var fint att vi kan ha denna form av kompetensutveckling där alla kommunens förskolepedagoger får möjlighet att delta. Kvällen blev fantastisk och en del i hållbarhetsarbetet är även den sociala hållbarheten där vi knyter kontakter mellan förskolor och tar tillvara på möjligheterna vi har av att vara en liten kommun. Vi är många i kommunen som vill bidra och samverka. Denna gången var det forskningsstationen i Bolmen och Tiraholms fisk som öppnade upp möjligheten och jag hoppas vi framåt kan skapa fler möjligheter till samverkan med de i vår närmiljö.

I samband med Hylte kommuns strategiska arbete med kompetensutveckling inom hållbarhet bjöds kommunens samtliga förskolepedagoger in till en trivselkväll på Tiraholm där de under ledning av Juha Rankinen, från Forskningsstation Bolmen, fick ta del av praktiska tips på utomhuspedagogik och hållbarhetsarbete. Besöket avslutades med en måltid på Tiraholms fisk som pedagogerna delvis tillredde själva.

Lämna synpunkter på sidan här

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.