Hylte kommun logotyp

Jobba som deltidsbrandman

Vill du vara med och hjälpa människor på din hemort att känna sig trygg i sin vardag? Är du en person med rätta gnistan, båda fötterna på jorden och hjärtat på rätt ställe? Då är du varmt välkommen till oss. Du blir en viktig resurs för samhället och en tillgång i säkerhetsarbetet på ditt arbete.

Varför ska du jobba som deltidsbrandman?

Behovet är stort över hela landet och över hela året men det blir särskilt tydligt när extremvädret slår till. Arbetet som deltidsbrandman passar fler än vad många tror och du får den utbildning du behöver hos oss på Räddningstjänsten i Hylte kommun.

En deltidsbrandman har en annan ordinarie arbetsgivare, det vill säga, man är bara brandman när det är larm. Det innebär att man har tillåtelse från sin ordinarie arbetsgivare att åka iväg på larm när man har beredskap. I Hylte kommun finns det två brandstationer, en i Hyltebruk och en i Unnaryd.

Vilka krav måste du uppfylla?

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du ska vara frisk och ha god kondition. Följande tester genomförs: rullbandstest, arbetsrelaterat test, simtest, höjdprov och klaustrofobitest.
  • Du ska kunna vara på brandstationen inom fem minuter vid larm.
  • Du ska ha körkort minst klass B.
  • Du behöver tillstånd från din ordinarie arbetsgivare.

Du kan läsa mer om yrket och hur det är att ha anställda som är deltidsbranmän på webbplatsen blideltidsbrandman.nu Länk till annan webbplats.

Utbildning

Om du blir anställd som deltidsbrandman får du genomgå en utbildning som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ansvarar för. Läs mer om innehållet i utbildningen i länken nedan.

Efter genomförd utbildning ingår du i ett arbetslag på räddningstjänsten i Hyltebruk eller Unnaryd. Som deltidsbrandman har du även möjlighet att vidareutveckla dig inom olika områden.

Beredskap och larm

Du har beredskap från måndag till måndag var fjärde vecka på stationen i Hyltebruk och var tredje vecka i Unnaryd. Vid larm ska du ta dig till räddningsstationen, klä dig i skyddskläder och vara på väg från stationen inom fem minuter – dygnet runt. Därför är det ett krav att du bor och arbetar nära din räddningsstation. Det innebär att du måste vara beredd att åka ut på larm dygnet runt de dagar du har beredskap. Deltidsstationen i Hyltebruk har cirka 200 larm per år, vilket innebär larm ungefär 4 gånger i veckan. Stationen i Unnaryd har cirka 30 larm per år.

Varje beredskapsvecka genomförs också övningar. Övningarna genomförs på kvällstid med syfte att man ska kunna upprätthålla och utöka sina kunskaper. Utöver kvällsövningar ingår det även ett par övningar dagtid varje år.

Ansökan

Du ansöker via kommunens e-tjänst som finns i länken nedan. Välkommen med din ansökan!

Kontakt

Ansvarig för rekrytering

Mikael Andersson

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad

Innehåll på sidan