Hylte kommun logotyp

Kontaktfamilj

Vill du också göra skillnad för någon? Hylte kommun söker ständigt familjer som kan öppna upp sina hem och hjärtan för någon som behöver det. Som kontaktfamilj eller har du chansen att bidra och vara en positiv tillgång i ett barn eller i en vuxens liv.

Kontaktfamilj - vilka söker vi?

Kontaktfamilj kallas den familj som tar emot barn och ungdomar i sitt hem en eller flera gånger i månaden utifrån barnets behov på uppdrag av socialtjänsten. Kontaktfamiljens funktion är att ge barnet stöd och avlastning. Behoven varierar för de barn eller ungdomar som behöver en kontaktfamilj. Socialtjänsten barn och unga försöker alltid hitta kontaktfamiljer och barn som passar ihop.

Det är viktigt att ni som kontaktfamilj lyssnar till barnets synpunkter och önskemål. Ni behöver dessutom ha kontakt med socialtjänsten och ibland med barnets föräldrar. Som kontaktfamilj har ni tystnadsplikt.

Vilka krav måste du uppfylla?

Det finns inga specifika krav på dig som vill bli kontaktperson eller kontaktfamilj. Det är socialtjänsten i kommunen som gör en utredning och bedömer om du är lämplig som kontaktperson/kontaktfamilj.

De kan bland annat titta på:

  • vilka som bor i hemmet och er livssituation
  • dina personliga förutsättningar, egenskaper och omsorgsförmåga
  • uppgifter från socialtjänstens register
  • Det krävs att du har ett giltigt utdrag ur polisens belastningsregister.

Utdraget ansöker du om själv och ska kunna visas upp vid anställning. Du ansvarar också för att förvara originalet och för att förnya det innan giltighetstiden gått ut. Utdraget är giltigt 1 år. Du får mer information och kan beställa ett registerutdrag från polisens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ersättning

Hylte kommun ersätter sina kontaktfamiljer och kontaktpersoner med ett arvode och en omkostnad varje månad för det uppdrag de utför. Ersättningens storlek varierar beroende på barnets behov och är baserat på Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer.

Intresseanmälan

Låter uppdraget som kontaktperson/kontaktfamilj intressant? Ta kontakt med kommunens familjhemssekreterare som berättar mer. Du kan ringa via kommunens kontaktcenter på telefon 0345-180 00.

Du kan också titta in på webbplatsen familjehemsverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och hitta din kommun där.

Kontakt

Besöksadress

Odengatan 1

314 34 Hyltebruk

Familjehemssekreterare

Anna-Sara Eriksson

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad

Innehåll på sidan