Energi- och klimatrådgivning
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via webbplatsen energiochklimatrådgivningen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., telefon, e-post eller via personligt besök.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finansieras med bidrag från Energimyndigheten.
Vad kan du få råd om?
Du kan bland annat få råd om hur du:
- Minskar din energianvändning i ditt hem eller din lokal
- Sänker dina energikostnader
- Kan använda solenergi och solceller för värme, varmvatten och el
- Kan optimera ditt uppvärmnings- eller ventilationssystem
- Kan tänka kring energi när du ska renovera eller bygga nytt
Varför finns energi- och klimatrådgivningen?
Energi- och klimatrådgivningen syftar till att främja en effektiv och miljöanpassad användning av energi och minska energianvändningen och dess klimatpåverkan, samt bidra till att vi ska uppnå de energi- och klimatpolitiska mål som riksdagen har satt upp.
Förutsättningarna på energiområdet förändras hela tiden. Statliga energibidrag införs och tas bort, marknader avregleras, miljölagstiftning och regler ändras. Informationsflödet är stort och svåröverblickbart och därför har nästan varje kommun en energi- och klimatrådgivare som har som uppgift att bistå medborgare, företag och organisationer med rådgivning inom energiområdet. Verksamheten finansieras genom ett årligt bidrag från statliga Energimyndigheten Länk till annan webbplats..
Rådgivningen omfattar inte kommunens egna verksamheter som istället sköts av kommunens ansvarige för intern energieffektivisering. Rådgivaren kan inte heller göra energideklarationer, energikartläggningar eller besiktningar som ska utföras av ackrediterade företag och energiexperter.
Boka energirådgivning
Välkommen att kontakta energi- och klimatrådgivare Susanne Boglert. Du kan ringa, mejla eller boka besök för personlig rådgivning. Du når energi- och klimatrådgivaren måndag till fredag kl. 09:00 – 16:00, lunchstängt kl. 12:00-13:00.
Energispartips
- Sänk värmen inomhus. Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent.
- Duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så minskar du också el- och vattenförbrukningen.
- Diska i diskmaskin. Fyll maskinen och undvik att spola av disken före. Eco-programmet använder ungefär 0,5-1 kWh och cirka 10 liter vatten per disk, beroende på maskinens ålder och energiklass.
- Tvätta i fylld tvättmaskin. Och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Eco-programmet drar 0,5-1 kWh, beroende på maskinens ålder och energiklass.
- Stäng av apparater och släck lamporna. Släck och stäng av när du lämnar rummet. Cirka 5 procent av ett hushålls elanvändning går till standby. Använd LED-lampor.
- Använd klädstrecket. Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +5 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
- Köp energieffektiva produkter. Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya lampor, vitvaror och ny hemelektronik.
Vill du ha koll på din hushållsel? Låna en elmätare på biblioteken i Hylte kommun.
Husguiden - för dig som vill energieffektivisera ditt hus
Det finns mycket du kan göra själv för att påverka din egen elräkning, och du kan börja redan idag. Husguiden vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen i ditt hus.
Solelportalen – vägledning om solceller
Välkommen! Funderar du på att skaffa solceller? Vill du veta mer om hur stor anläggning som passar dig eller vilka stöd som finns att få? Här hittar du information och får oberoende vägledning inför beslutet.
Gå energi-sparrunda i ditt hem
Hur kan du hitta och få bukt med energitjuvarna i ditt hem? Vi hjälper dig! Gå från rum till rum och se efter vad som kan åtgärdas enkelt och vad som kan ge dig en bättre hushållsekonomi och ett grönare samvete på längre sikt.
Bidrag och skatteavdrag
Bidrag för energieffektivisering i småhus
Sedan juli 2023 finns det ett bidrag att söka för att energieffektivisera småhus. För att få bidrag måste du äga och stadigvarande bo i småhuset. Småhuset ska också värmas upp med antingen direktverkande el eller genom ett vattenburet distributionssystem som värms upp av el eller genom gasförbränning. Även tappvarmvattnet måste värmas upp av el eller gasförbränning. Du kan ansöka om bidrag för materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet, läs mer nedan. Du kan också ansöka om bidrag för åtgärder på klimatskärmen, men bara om du först fått bidrag till åtgärder på värmesystemet i samma hus.
Ansökan kan från och med 3 juli 2023 göras via Boverkets e-tjänst. Det är sedan länsstyrelsen som handlägger ansökningar och beslutar om bidrag.
Läs mer på Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grön teknik
Om du som privatperson ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material.
Skattereduktion för grön teknik ges för:
- Installation av nätanslutet solcellssystem.
Skattereduktion ges med 20 procent av kostnaden för arbete och material. - Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi.
Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material. - Installation av laddningspunkt till elfordon.
Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
Läs mer på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ROT-avdrag
När du anlitar ett företag för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad kan du få rotavdrag för delar av arbetskostnaden. Du kan också få rutavdrag för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, ger däremot inte rätt till avdrag.
Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Rotavdraget får dock högst vara 50 000 kronor per år.
Läs mer på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ladda bilen
Ladda bilen är bidraget som gör det möjligt att satsa på laddstationer vid bostäder och arbetsplatser. Bidraget kan sökas av bostadsrättsföreningar, företag och andra organisationer som vill erbjuda laddning för elfordon för boende och anställda.
Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Besöksadress
Storgatan 8
314 80 Hyltebruk
Telefontider
Vardagar kl. 09-16
Lunchstängt kl. 12-13
Senast uppdaterad