Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Upptäck Hyltebygden

Vattenfall och flod utanför Torup

Krösarundan - En resa i tid, natur och mat

Krösarundan presenterar en tur på 21 mil och tar dig genom en bygd fylld av historia. Du reser genom Nissan och Fylleåns natursköna dalar. Vid Unnaryd når du även sjöarna Unnen och Bolmen. Inom området finns små museer och historiska byggnader med information om svunna tider.
Du hittar också tips på andra sevärdheter längs vägen, och på var magens behov bäst tillfredsställs. Om du vill ha tid att titta in på de olika museerna och i lugn och ro njuta av andra platser längs vägen, så tar rundan mer än en dag - men det finns flera fina övernattningsställen att välja mellan.Krösarundan med karta Pdf, 1.7 MB, öppnas i nytt fönster.

Unnaryd – Där kreativiteten flödar

Unnaryd en gammal kulturbygd med en rik och särpräglad bondekultur och med en levande konst- och hantverkstradition. Unnaryd kan även erbjuda hemslöjd och Sveriges i särklass finaste museum för de säregna Bonadsmålningarna. Vidare finns en gammal anrik Torg tradition och andra onsdagen i juli är det Unnarydsdagen, då det förutom stormarknad är massor av olika aktiviteter i hela byn.
I centrum finns, förutom småskalig shopping och god lokalproducerad mat. Unnaryds natursköna omgivningar erbjuder även fina möjligheter när det gäller att cykla, vandra, kanota, fiska och bada. Läs mer om vad du kan äta, bo och göra på www.unnaryd.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Långaryd – Världens släktbygd

Närmare två procent av Sveriges befolkning tillhör världens största kartlagda släkt, Långarydssläkten, som har sina rötter i Långaryd. Här finns ett rikt utbud av historiska besöksmål och du kan även välja att cykla, vandra, och geocacha i Långarydssläktens fotspår.
Under sommaren ordnas dramatiserade visningar med skådespelande guider, där du besöker sägenomspunna och historiska platser. Vartannat år ordnar Långaryd en stor gammeldags marknad sista helgen i augusti. Läs mer om vad du kan äta, bo och göra på www.langaryd.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Femsjö - Cykla och vandra i Elias Fries fotspår

Börja din natur- och kulturupplevelse i Kyrkbyns Informationsbyggnad, förutom information finns det möjlighet att grilla under tak, och det är en bra startpunkt för både cykel och vandring.
Intill ligger också en medeltidskyrka och Friesmuseet, som båda håller öppet sommartid. Mykologen Elias Fries föddes och verkade i Femsjö och är känd som ”Svamparnas Linné”. Läs mer på www.eliasfries.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Femsjö är en vacker historisk plats rik på kulturskatter och spännande landskapsberättelser, men också en plats där det finns gott om ställen att prova fiskelyckan och friluftsbada. Läs mer om vad du kan äta, bo och göra på www.femsjo.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt