Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Vandra i Hylte

Vandring i skogen i Vallsnäs, Unnaryd

Vandra i skogar, längs sjöar, i byar och på någon av våra härliga vandringsleder. Med fördel kan man vandra redan tidigt på våren och fram på sena hösten.

Cykla och vandra i Smålands sjörike

I smålands sjörike kan du uppleva en äkta småländsk natur med djupa skogar och över tusen sjöar. Ladda ner kartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Brunnsbackaleden, Unnaryd

Leden är cirka 7 km lång och sträcker sig förbi hembygdsparken i Unnaryd och genom naturreservatet Ödegärdet. Vidare går du runt Kroksjön och passerar byggnadsminnet Brunnsbacka sågkvarn, ett välbevarat industriminne med såg, kvarn och stickhyvel. Starta vid Unnaryds hembygdspark.

Gula spåret med Röda/Blå slingan, Femsjö

Längs stigen finns det informationsskyltar om natur och kulturhistoria i Femsjö. I detta område gjorde Femsjösonen Elias Fries, ”svamparnas Linné”, en gång sina första strövtåg. Gula spåret erbjuder en vandring på cirka 4 km, men har även två kortare alternativ, Blåa och Röda slingan. Starta vid Femsjö skola, här finns information och grillplats.

Hallandsleden

Vandringsleden går på stigar, små vägar och ibland i helt orörd natur - genom ett omväxlande landskap. Hela sträckan genom Halland är 38 mil, men det finns lagom långa etapper överallt. Genom Hylte kommun går leden från Simlångsdalen till Rydöbruk och vidare norrut mot Kinnared.
Läs mer och kika på kartor över området.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jälluntoftaleden

Leden är 12 km lång och går genom vacker omväxlande natur. Start och parkering sker vid Bygdegården/Chalanderska museet i Jälluntofta. Leden är märkt med skyltar och orange markering. Det finns 5 rastplatser längs leden, varav en har vindskydd, grillplats och toalett. Karta för nerladdning och utskrift finns på  jalluntofta.hemsida24.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länsmansleden

En vandringsled i länsman Anders Jönssons hembygd. Leden är 5,7 km och kan starta i Höljeryd eller Ekhult. Den går på slingrande byvägar i vacker natur. Utmed vägen passerar du anrika gårdar, sägenplatser och torpruiner. Du laddar ner karta över leden på www.langaryd.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skärshultslederna

Den kortare leden på 5,8 km sträcker sig runt Stora Skärshultssjön. På de högsta åsarna har man en fantastisk utsikt över sjöarna. Det finns även en längre led på 12 km. Karta och information över ledernaPDF

Vandringsstigar Lindekullen

Med utgångspunkt från Hembygdsgården Lindekullen i Hyltebruk, kan man vandra tre olika stigar som samtliga går att promenera i båda riktningarna. Före eller efter vandringen kan man med fördel fika eller grilla i parken.
Uppsala, Blåa stigen 2,3 km
Gården Uppsala har legat här, i dag finns endast en ruin kvar med torpskylt. En runda via såväl öppna områden som genom gran- och lövskog samt avslutas med väg. Vänligen visa eventuell närvaro av hästar hänsyn!
Trädgården, Gröna stigen 2,3 km
Ett före detta industriområde. Denna stig bör användas främst vid torrt underlag eller med stövlar, då man bland annat passerar en mosse.
Skolan, Röda stigen 650 m
Här startade handlaren Ernst Andersson sin affärsrörelse när pappersbruket började byggas. Den 22 februari 1910 startade i detta hus, Hyltebruks första småskola. Skolan kan ses än idag, den är ombyggd och vitmålad.

Gångstråk med god tillgänglighet

Gångstråk med tillgänglighet för barnvagn, permobil, rullator och rullstol. Stråken är markerade med blåa skyltar/pilar som har vit text där det står "Kom igång med en gång"
Ladda ner broschyr med karta härPDF

Kanalrundan Hyltebruk

3,7 km med alternativ runda som då blir 4 km. Central promenad vid såväl ån Nissan som kanalen. Rastplatser med bänkar finns utmed Nissan. Underlaget är grus och asfalt.

Sjögårdsrundan Torup

2 km kring Sjögårdssjön som har tillgänglighetsanpassad badplats och grillmöjligheter. Underlag: grus och asfalt, ojämnt underlag på ett fåtal ställen.

Strandenrundan Unnaryd

1 km i anslutning till sjön Unnen som har tillgänglighetsanpassad badplats. Grillmöjligheter vid sjön och i Unneparken. Underlag: grus, asfalt, gräs och en träbro. Vid bron är stigen bara drygt en halvmeter bred, aningen ojämn och bron kan vara hal när det är blött.

Kontakt