Text och bild: KommuniMera
Elias Fries är mest känd som ”svamparnas Linné”, men han var ett snille på många områden. Förutom en kometkarriär som vetenskapsman hann han med både en plats i riksdagen och en i Svenska Akademien. Vid Femsjö prästgård hittar vi ett museum tillägnat bygdens stora celebritet.
– Elias Fries drev en del feministiska frågor och jobbade hårt för att flickor skulle få samma arvsrätt som pojkar, berättar Bo Tengnäs som är en av dem som sköter det lilla Friesmuseet. Liksom Carl von Linné var Elias Fries prästson, han föd-des 1794 i den gamla prästgården i Femsjö.
– Han var enda barnet och det berättas om honom att han var lillgammal, en speciell kille. Pappan, prosten Theodor Fries, pratade med honom på latin, så mod-ersmålet var svenska och fadersmålet latin.
Efter akademiska framgångar i Lund blev Elias Fries så småningom professor i Uppsala. Men han höll sin gamla hembygd kär, återvände ofta och bodde långa perioder i Femsjö. Som ung intresserade han sig först för blomväxter, men det var som mykolog (svamp- expert) han fick sin stora gärning. Svampar var ett outforskat område och Fries skapade en systematisering av dem så som Linné gjort med blommor. I Femsjö skickade han ut konstnärer som målade av svamparna. Arterna fick latinska namn och Fries standardbeskriv-ningar blev ”mall” för hur olika arter beskrivs än idag. Elias Fries var oerhört produktiv och gav ut både vetenskapliga och skönlitterära skrifter. I Systema mycologicum gjorde han en sammanställning av när-mare 5 000 arter, och många av dem hade aldrig tidig-are beskrivits vetenskapligt.
Men Elias Fries var inte bara akademiker. Han var också folkbildaren som lärde svenskarna att äta svamp. Kun-skaperna om vilka svampar som var ätliga och vilka som var giftiga var inte så stora på den här tiden, så Fries gav bland annat ut Sveriges ätliga och giftiga svampar med häften och illustrerade planscher.
– Men jag vet inte hur mycket av svamparnas smak och doft Fries själv kände. Han använde nämligen mycket lukt- snus. Hans fru försökte hålla hans nattrock – som han gärna gick klädd i – fri från snusfläckar. Själv var han inte så noga med sitt yttre. En gång blev han tagen som lös-drivare av fjärdingsmannen när han var ute och botani-serade, berättar Bo Tengnäs.
Den som vill veta mer om denne geniale Femsjöbo kan ta sig till museet som drivs av Femsjö hembygdsförening med bidrag från Elias Fries släktförening. Där finns både matnyttig information och kuriosa, ja till och med hans gamla snusdosa finns bevarad för den som är intresserad!
Friesminnet i Femsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.