Hoppa till innehåll Hoppa till meny

På vildmarkssafari i skogen

Text och bild: KommuniMera

Det är stilla skymning. Ett rådjur står och ser sig om i skogsbrynet. Hennes lilla kid letar sig fram och börjar dia. En lång stund står de så, omedvetna om att fascinerade människoögon följer deras minsta rörelse. 

Skogarna här i Hyltebygden kallas ofta för den sydligaste vildmarken i Sverige. Uråldriga granar och tallar samsas med lövträd i en skog som fått leva sitt naturliga liv i hundratals år. Djupt in i Hylteskogen kan du få se älg, rådjur och tjäder och kanske det lodjur som har sitt revir här i trakten. Det berättar Bente Hägglund, som tillsammans med de an-dra på UnnaRum i Unnaryd arrangerar vildmarkssafari.

Rådjursgaranti

– Vi åker terränggående bilar på de allra minsta skogs-vägarna och över stock och sten rakt in i skogen. Vi kan i princip garantera att träffa på hare och rådjur, och för det mesta får våra gäster också se älgar på ganska nära håll, säger hon.

Hemligheten ligger i bilarna. När du går till fots i skogen känner de vilda djuren din doft, och är borta långt innan du får chans att se dem.
– Djuren är inte alls lika rädda för bilarna.

Det gör att vi brukar kunna få fantastiska naturupplevelser på våra turer. De flesta som åker med oss är från Holland, Tyskland eller Danmark. Där finns inte skogar av det här slaget, och många har aldrig sett något liknande. Att uppleva det skira skymningsljuset vid en liten skogssjö är också magiskt.

”Det är också roligt att bidra till att våra besökare får mer kunskap, så vi kan hjälpas åt att ta hand om vår fantastiska natur.”

Bäst i skymningen

En vildmarkssafari tar någon eller några timmar och startar ofta en timme före skymningen, då det är allra bäst chans att få se många djur. Bente och de andra safariguiderna berättar om trakterna, om djur och växter. En vildmarks-quiz, där man får poäng för varje djur man ser, brukar få igång tävlingsnerven hos både barn och vuxna.
– Vi berättar också om allemansrätten och ger dem lite mer kunskaper om vad man får och inte får göra i vår fina natur.

Bilarnas fyrhjulsdrift tar safarin djupt in i skogen medan Bente berättar om människor som levt här, och om stora händelser, som när stormarna Per och Gudrun drog fram. Såren syns tydligt efter stormarna, de skapade breda, raka stråk som går som ”motorvägar” genom urskogen.

Bo mitt i skogen

– Vi pausar ofta vid någon ruin efter ett hus där männi-skor levt förr. Våra gäster brukar bli helt fascinerade av att folk har kunnat bo där, mitt inne i skogen, berättar Bente.

Det roligaste med att köra vildmarkssafari är att se hur glada gästerna blir, tycker hon:
– Det känns väldigt kul att få dela med sig av de här natur-upplevelserna. När barn och vuxna blir helt till sig när de får se vilda djur i sitt rätta element. Det är också roligt att bidra till att våra besökare får mer kunskap, så vi kan hjälpas åt att ta hand om vår fantastiska natur.

Vildmarkssafarilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt