Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Historisk konstskatt på Unnaryds Bonadsmuseum

Text och bild: KommuniMera

I Hylte finns det många eldsjälar som vill hålla bygdens historia levande. För den som har lust att för några timmar lämna dataåldern och dyka ner i en annan tid finns det flera fascinerande museer att välja på.

Varma, intensiva färger välkomnar besökaren in. Väggarna pryds från golv till tak av unika väggbonader, målade i en tid när konst inte fanns i var mans hem. På Unnaryds Bonadsmuseum finns ett hundratal bilder, och trots att många av dem har bibliska motiv säger de en hel del om hur man levde i bygden för några hundra år sedan. Det är inte för inte som Unnaryd kallas för bonadskon-stens Mekka. I Unnaryds Hembygdspark hittar vi museet som bevarar och lyfter fram denna speciella konstform vars storhetstid var mellan 1750 och 1850. Idag slås man av vilken lyskraft färgerna fortfarande har. Hemligheten bakom heter äggtempera, en färg av äggula och pigment. Varje bonad har en historia att berätta.

Kärlek till konsten

Som utbildad konstnär från Tyskland blev Judith Etzold fascinerad av bonadskonsten när hon flyttade till bygden.
– Bonadsmåleri var nytt för mig och jag blev kär!

Judith strålar ikapp med målningarna när hon visar och berättar. Många av bonaderna har bibliska berättelser som motiv. Ett exempel är Bröllopet i Cana i Gallileen av Nils Lindberg 1763. Brudparet har klätts i fina kläder, vanliga i svenska högreståndsmiljöer. På bordet ligger en spädgris, något som knappast förekom på festerna i den delen av världen på Jesus tid, utan snarare visar hur ett storslaget kalas kunde se ut i 1700-talets Småland.

Jultradition

Judith, som idag arbetar på museet, beskriver för besökarna vilken viktig roll bonaderna spelade bland folket på gård-arna i trakten. De naivistiska målningarna sattes upp vid särskilt festliga tillfällen och eftersom det annars inte fanns några bilder på väggarna blev det en fantastisk förvandling av rummen.
– Målningarna användes också som ”jultomte”. De vuxna ro-pade ”Jul in!” och släppte ut den ihoprullade bonaden på gol-vet. Fram kom nötter och annat godis som hade gömts i den.

Unaryd var centrum

I Bonadsmuseets samling ingår verk av flera kända namn. Unnarydsmålaren Nils Lindberg (1719–1788) var en förgrundsgestalt inom konstformen. Johannes Nilsson (1757–1827) var lärjunge till honom och utvecklade tra-ditionen med dramatiska inslag. Anders Erikssons (1774–1855) stil känner man igen bland annat på att han ofta avbildade kvinnor och män med dräkter inspirerade av modet i Gustav III:s högreståndsmiljö.

Kvinnorna då? Jovisst fanns det också kvinnliga konst-närer som utvecklade traditionen, men deras verk är oftast inte signerade. Männen tog åt sig äran för deras arbete.

Per Nilsson (1741–1820) lärde sig hantverket i Unnaryd och i hans verkstad lärdes många kvinnor upp i det som kom att kallas Sunnerboskolan. De flesta av Sunnerboskolans målningar gjordes på papper, när man tidigare hade använt duk av lin och lump som bereddes med lim. Pappersbonad-erna kunde massproduceras och säljas billigare.

Pionjär

Av någon, ej helt känd, anledning avtog intresset för bo-naderna ganska abrupt kring 1850. Men ännu finns det faktiskt liv i traditionen, tack vare nutida konstnärer som har fascinerats av berättartekniken.

En pionjär var Sue Prince från England som kom till Un-naryd 2003 och blev fascinerad av bonadsmåleriets enkla form- och bildspråk. I många år höll hon därefter kurser i hur man bereder linnedukar, blandar till äggtemperafärg och målar enligt den gamla traditionen. Judith Etzold lärde sig tekniken som elev till henne och hon fortsätter nu med kurser varje sommar.

För några år sedan inledde Bonadsmuseet också ett sam-arbete med teaterhögskolan i Dresden. Elever därifrån kommer hit för att lära sig mer om folkkonst och den spe-ciella tekniken för att tillverka attribut till film och teater.

Donation

Grunden till Unnaryds Bonadsmuseum lades när sys-konen Larsson på gården Sjö nära Unnaryd på 1970-talet donerade en samling bonader från 1700- och 1800-talen till Unnaryd-Jälluntofta Hembygdsförening. Andra dona-tioner tillkom och idag finns ett hundratal verk på museet som drivs av föreningen.

Unnaryds Bonadsmuseum i hembygdsparken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt