Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Balett

Balett är grunden till alla dansformer. Den började så smått vid hoven i Europa redan på 14-1500-talet och på 1600-talet fastslogs de fem grundpositionerna som används än idag. Frankrike och I Ryssland anses vara de länder där baletten utvecklats mest, men baletter startades över hela Europa under 16-1700-talet.

  • När man dansar balett utvecklas smidighet, flexibilitet, balans, styrka, koordination och musikalitet.
  • Balett är från åk 1 och uppåt och eleverna delas in i grupper efter ålder och dansvana.

Bild och form

Här jobbar vi med olika material och tekniker, så som lera, akvarellfärg och gips, och vi tränar bland annat på skuggor, 3D teknik och proportioner. Här är det viktigaste att ha roligt och våga testa, att upptäcka sin kreativitet!

  • Vi håller till i Örnaskolans bildsal.
  • Bildlektionerna är på eftermiddagar i olika grupper beroende på ålder och erfarenhet.

Blockflöjt

Flöjter är bland de äldsta instrument som funnits, och just blockflöjten i sina olika storlekar har använts sedan medeltiden. Vi brukar börja med att man lär sig grunderna på den lilla sopranflöjten, och sedan fortsätter med större flöjter om man gillar instrumentet. Alt, tenor, bas, kontrabas och den lilla minsta sopraninon tillhör familjen blockflöjter!

  • Den första flöjten, sopranen får du av Kulturskolan när du börjar spela.

Dansmix

En förberedelsegrupp med blandad balett och modern. Barnen tränar och utvecklar motorik, koordination, vighet och sin musikalitet samt rörelse och kroppsuppfattning, men samtidigt är det viktigaste att få känna glädje och ha roligt genom dansen

  • Kursen vänder sig till barn som är 6 år. (Förskoleklass)

Elbas

En bas har oftast fyra strängar. Här lär du dig att spela på en el-bas. Den har mikrofoner och andra elektriska tillägg och kräver därför ström och en förstärkare som basen kopplas in till via en instrumentsladd. Basen används i alla musikstilar. Den ger de mörka och djupaste tonerna i musiken. Kulturskolan lånar inte ut elbasar. Du måste skaffa en egen.

Elgitarr

Elektriska apparater började komma redan på 1800-talet men elektrisk teknik till gitarrer blev populärt först i början på 1900-talet. Elgitarren förknippas idag kanske mest med musikstilen ”rock” och ”hårdrock” men kan användas lika bra i alla stilar. Det är egentligen bara en platt träplanka med strängar och låter därför inget om man inte kopplar ström och förstärkning till den. Den har alltså mikrofoner och oftast sex strängar precis som en vanlig gitarr. Det elektriska gör att den låter ganska olikt de vanliga akustiska gitarrerna. Kulturskolan lånar inte ut elgitarrer. Du måste själv skaffa en.

Fiol

Fiolen tillhör gruppen stråkinstrument. Man får ton genom att dra med en stråke eller genom att knäppa på strängarna. Fiolen är ett vackert instrument där man formar tonen själv helt och hållet. Byter ton gör man genom att trycka ner fingrarna på strängarna. Fiolen fungerar på samma sätt som när den uppfanns för 500 år sedan.  

  • På fiollektionerna får du hjälp med hur du ska göra. Sen övar du hemma och visar upp vad du lärt dig på nästa lektion.
  • För elever som kommit lite längre finns fiolensemble. Fiolensemblen är på helger.
  • Du kan låna fiol de första åren på kulturskolan.

Gitarr

Den vanligaste gitarren är den akustiska. Den har oftast sex strängar men inga mikrofoner eller annat elektriskt. Strängarna på en klassisk, så kallad spansk gitarr, är av nylon och lämpar sig utmärkt för nybörjaren. Det finns också western-gitarr som har stålsträngar. Gitarren används i de flesta musikstilar. Det är främst ett ackord-instrument vilket betyder att man kan spela många toner samtidigt.

  • Vi lär oss att spela de vanligaste ackorden men även en ton i taget, melodi.
  • Kulturskolan lånar inte ut gitarrer. Du måste skaffa en egen.

Klarinett

Klarinetten uppfanns i början av 1700-talet. Klarinett betyder liten trumpet och kom till för att ersätta trumpeten i symfoniorkestern. Från början hade klarinetten 5 klaffar men genom åren har fler och fler lagts till. Den senaste kom på 1980-talet. Idag ser man sällan en klarinett på, tv men den hörs ofta i data- och tv-spel. 

  • Trots att klarinetten är så pass gammal så kan man spela all slags musik på den.
  • Undervisning enskilt eller i grupp. Samspel i ensemble och orkester efterhand.
  • Du kan låna klarinett de första åren på kulturskolan.

Mandolin

Mandolinen är ”fiolens knäppa kusin”. Det betyder att tonerna hittas på samma sätt som på en fiol och att man knäpper på den.

  • Mandolinens ton är distinkt och exotisk och för tanken till folkmusik från mellanöstern.
  • Mandolin passar personer med ganska starka händer. 
  • Kulturskolan lånar inte ut mandoliner. Du måste själv köpa en.

Modern dans

Barnen utvecklar flexibilitet, musikalitet, balans och koordination för att sedan klara att dansa koreografier till den populära nutida popmusiken.

  • Kursen är för elever från åk 1 och uppåt, och eleverna delas in i grupper efter ålder och dansvana.

Musik- och filmproduktion

I detta ämne utgår vi från elevernas intresseområden, och innehållet i kursen tas fram tillsammans med elever och läraren. Man kan t.ex. jobba med musikproduktion, inspelningsteknik och liveljud på dator, iPads eller vid mixerbordet, men också skriva egen musik och text till sånger eller rappar med instrument, penna och papper.

  • Eleverna kan göra videofilm, använda green screen och redigera film, agera skådespelare, regissör och lära sig grunderna i hur man berättar i bild.
  • Lokal: Kulturskolan

Musikteori

Musikteori kallas ibland även musiklära. Det är läran om hur musiken är uppbyggd, hur man skriver musik, och hur man kallar alla olika delar i musiken för olika namn. Man kan ha musikteori med bara penna och papper men vi använder ofta även instrumenten för att visa hur allting hänger ihop. Exempelvis pianot.

  • Detta ämne passar dig som kanske siktar på att gå musikgymnasium efter grundskolan.

Piano

Akustiskt piano, digitalpiano och keyboard tillhör gruppen tangentinstrument. Instrumenten används som solo- eller ensembleinstrument i allt från rockband till symfoniorkester. Som pianist kan du vara din egen orkester genom att spela både melodi och ackompanjemang samtidigt.

  • Som nybörjare är det lätt och roligt att komma igång med spelandet tack vare pianots tydliga klaviatur.
  • Målsättningen är att du ska få inblick i flera olika musikstilar. Senare kan du specialisera dig på att till exempel spela klassiskt.
  • Som nybörjare behöver du ha någon typ av tangentinstrument hemma att öva på, vi har inte möjlighet att låna ut det, men vi hjälper gärna till med tips om inköp vid behov

Saxofon

Saxofonen uppfanns av belgaren Adolphe Sax ca år 1846. Han hade en vision om att fånga symfoniorkesterns klang i ett enda instrument. Saxofonen förknippas kanske främst med jazzmusik och ses då och då på tv och förekommer i många olika sorters musik. 

  • Undervisning enskilt eller i grupp. Samspel i ensemble och orkester efterhand. 
  • Du kan låna saxofon de första åren på kulturskolan.

Spela i band

Om du vill pröva flera av de vanligaste komp-instrumenten i modern populärmusik; gitarr, bas, piano och trummor så kan du välja kursen ”Spela i band”. Då kan du få byta mellan dessa instrument. Även om du vill komma och testa hur det känns att sjunga eller spela något annat instrument exempelvis blåsinstrument, fiol eller ukelele i en grupp tillsammans med de fyra komp-instrumenten, så är du välkommen hit.

  • Denna kurs kräver minst tre deltagare.
  • Grupper med 4-6 deltagare är lämpligt.

Sång

På sånglektionerna får du lära dig använda rösten på rätt sätt och hur du uttrycker dig genom din sång. Vi sjunger låtar från flera olika musikstilar t.ex. pop, rock, visa och musikal.

  • Undervisningen kan ske både enskilt och i mindre grupp.
  • Du får även möjlighet att utveckla ditt uttryck på scen genom att uppträda på olika konserter och evenemang under året.

Trummor och slagverk

Inom ämnet trummor och slagverk ryms allt från trumset och handtrummor till marschmusik och mallets, såsom vibrafon, marimba och xylofon. Som slagverkare så är du hjärtat i kompsektionen vare sig det handlar om ett rockband, en världsmusikensemble, en hiphopgrupp eller en symfoniorkester. Alla som har lyssnat på musik har redan en bra känsla för rytm och behöver bara koppla ihop hjärnan med händerna för att ha ett underbart hav av roliga möjligheter framför sig.

  • På kulturskolan får du prova på instrument och rytmer från många olika genrer och platser.
  • Som nybörjare behöver du ha något slagverksinstrument hemma att öva på. Kulturskolan har inte möjlighet att låna ut det, men vi hjälper gärna till med tips om inköp vid behov.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är ett av de äldsta instrument man känner till och som lika ofta hörs spela melodi som stämmor i orkester- och ensemblemusik. Förr var flöjten gjord av trä, därför ingår den i träblåsgruppen. Dagens flöjter är oftast gjorda i silvermetall.

  • Du får lära dig att blåsa och utveckla en fin klang i tvärflöjten, att spela efter gehör och efter noter, och så småningom utveckla en bra spelteknik. 
  • Förutom flöjtlektionerna kan du vara med i tvärflöjtsensemble. En sådan lektion börjar med uppvärmning och sedan övas låtar gemensamt. Du lär dig musikens grunder, notläsning, rytmer och samspel.
  • Du kan låna tvärflöjt de första åren på kulturskolan.

Ukulele

Ukulele är gitarrens mindre släkting. Den har mjukare ljud än gitarren och är liten och smidig. Ukulele är ett Hawaiianskt instrument men har blivit populärt i alla länder.

  • Ukulele passar bra för personer med små händer. Det är vanligt att man först lär sig ukulele och sen gitarr.
  • Kulturskolan lånar inte ut ukulele. Du måste köpa en själv.

Kontakt