Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Vice statsministern på besök i Hylte

Bodil Jönsson samtalar med Isabella Lövin

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) besökte Hylte kommun onsdagen den 8 november. Hon samtalade med författaren och professor emerita Bodil Jönsson och fick informtion om Hylte kommuns integrationsarbete.

I det lite ruggiga höstvädret på onsdagseftermiddagen hade runt hundra personer samlats i biosalongen på Forum för att lyssna på ett samtal mellan vice statsminister Isabella Lövin (MP) och författaren och professor emerita Bodil Jönsson.

Det spännande med samtalet var att ingen visste vart det skulle ta vägen och exakt vilka samtalsämnen som skulle komma upp. Det visade sig bli ett gemytligt samtal om både tid och miljö. Ja, Isabella Lövin och Bodil Jönsson pratade även om ekonomi och minusränta, stress och hur man mår, induvidualism och samhället, hur det är att vara ung och att vara gammal, klimatfrågor och kärnkraft.

- Vi har fått för oss att vi har ont om tid, sa Bodil Jönsson inledningsvis.

- Tid är vårt kapital. Tid är den möjlighet vi har att investera i saker. Vi har samma tillgång till tid - det är en viktig tanke, tillägger Isabella Lövin.

Arbete, stress och delaktighet

Under en timme böljade samtalet fram och tillbaka mellan Isabella Lövin och Bodil Jönsson. De hade inga svårigheter att komma på vad de skulle tala om.

Bodil Jönsson påpekade bland annat att mycket av vår tid handlar om vårt arbete. Även på fritiden funderar vi på vårt arbete och saker såsom vår chef och hur IT-systemen fungerar. Enligt henne talar vi om hälsa, jobb och familj i den ordningen när vi möter andra personer.

- Vi har blivit arbetsfixerade, säger Bodil Jönsson.

Isabella Lövin tar upp att vi under en kort del av livet är pressade. Det handlar om att utbilda sig, få arbete, skaffa familj och bostad.

- Det är mycket fokus på individen, Jag tror det är en stressfaktor.

Hon fortsätter och nämner att vi här i Sverige har ett enormt välstånd. Trots detta ökar den psykiska ohälsan och sjukskrivningarna ökar.

- Samtidigt som vi har det så bra, mår vi så dåligt, säger Isabella Lövin.

Som avslutning på det entimmeslånga samtalet mellan ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat författaren och fysikern blev det en kort diskussion om delaktighet.

- Vi ska vara delaktiga och göra världen mer rättvis. Sverige har så enormt goda förutsättningar, säger Isabella Lövin.

- Man kan inte kräva delaktighet, ingen kan ge er delaktighet. Man måste erövra den. Man måste vilja vara delaktig och ta ansvar, avslutar Bodil Jönsson dagens samtal med.

Framgångsrikt integrationsarbete

Under sina timmar i Hylte kommun fick även vice statsminister Isabella Lövin även göra ett besök på "En väg in", som är ett integrationssamarbete mellan myndigheter.

Där fick hon se och höra hur Hylte kommun tillsammans med Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan byggt upp en verksamhet som på plats kan hjälpa de nyanlända istället för att slussa runt dem till olika kontor och orter.

Ytterligare två framgångsrika projekt som drivs inom kommunen presenterades. Isabella Lövin fick höra om sysselsättningsprojektet med fokus på integration och arbetsglädje där arbetsgrupper är ute i samhällena och gör snyggt. Hon fick även veta mer om EU-projektet Integration Halland, som är ett samarbete mellan de sex halländska kommunerna, Arbetsförmedlingen och Högskolan i Halmstad.

På plats på "En väg in" för att ta del av informationen och för att träffa vice statsminister Isabella Lövin fanns också ett antal nyanlända som ingår i Integration Hallands aktiviteter. Många av dem ville fotografera sig tillsammans med Isabella Lövin innan hon lämnade Hyltebruk på onsdagskvällen.

Kontakt