Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Publicerad

Var rädd om dig i vinter! – Hylte räddningstjänst önskar en God och säker Jul

Igår tisdag var det vintersolstånd vilket betyder att vi är mitt i den mörkaste perioden på året. Särskilt nu kring jul vill vi gärna tända levande ljus för att skapa stämning och lysa upp vintermörkret. Kom ihåg att passa ljusen, och släck dem ifall ni inte har dem under uppsikt!

Åk i god tid och ta med reflexer!

Är vi friska och utan symptom är det också många av oss som kommer att åka och besöka släkt och vänner under julen. Följ väderprognosen noga så ni vet om det finns risk för halka innan ni ger er av. Håll avstånd till era medtrafikanter och ta det lugnt på vägarna. Även vi som rör oss på vägar, gång- och cykelbanor behöver vara försiktiga och se till att ha på oss ordentligt med reflexer. Tänk på att reflexer är viktigt även om det finns gatubelysning där du befinner dig.

Se över hemberedskapen!

Under vinterperioden kan vi ha många olika sorters väder med snö, is, vind och vatten som kan ställa till det för oss med bland annat strömavbrott som följd. Kom ihåg att se över er egenberedskap i hemmet. Det viktigast att ha hemma är vatten, mat, värme och möjligheter till kommunikation; det vill säga att du kan ta del av information från myndigheter och medier via exempelvis en batteridriven radio. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som orsakat den. Fundera över hur du och personer i din närhet kan klara en situation där samhällets normala service inte fungerar som vanligt.

Visa hänsyn i nyårsfirandet!

Efter vintersolståndet så vänder ljuset åter, snart ska vi även fira in ett nytt år! Det kan vara roligt och trevligt att fyra av fyrverkerier tillsammans med sina nära och kära. Men det finns några saker som är viktiga att tänka på; att du visar hänsyn till andra människor och djur och att du är försiktig och vet hur man avfyrar fyrverkerierna på ett säkert och rätt sätt. Hylte kommun följer de Allmänna lokala ordningsföreskrifter som innebär att den som skjuter av fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor ska visa största möjliga hänsyn till omgivningen. Det är inte tillåtet att fyra av fyrverkerier när som under jul- och nyårshelgen. Tillstånd av polismyndigheten krävs inom hela kommunen för att få använda pyrotekniska varor under hela året med undantag för exempelvis just nyårsafton fram till klockan 03.00 på morgonen. Du kan läsa mer på kommunens webbplats hylte.se

Var rädd om er och varandra i vinter! God jul och gott nytt år!

Hylte Räddningstjänst

Kontakt