Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Varning för falska telefonförsäljare som säljer radondosor

De senaste två veckorna har Göteborgs kontaktcenter fått ett antal samtal från oroliga göteborgare som har blivit uppringda av företag som påstår att de arbetar på uppdrag av Göteborgs Stad. Telefonförsäljaren har haft en påstridig och hotfull attityd, och hänvisat till att regeringen beslutat att alla villaägare just nu måste göra radonmätning i sin bostad. Det företagsnamn som säljaren uppgett finns inte registrerat, men är snarlikt ett befintligt företag som gör radonmätningar.

Falska uppgifter

Med anledning av detta vill miljöenheten i Hylte kommun i förebyggande syfte informera om följande:

  • Hylte kommun erbjuder för närvarande (perioden 1 oktober 2004 - 30 april 2015) gratis radonmätning till de fastigheter i kommunen som inte tidigare haft mätning. Detta i samarbete med företaget Landauer Nordic AB och inget annat.
  • Det finns heller inget regeringsbeslut om att alla villaägare måste göra radonmätningar.

Du bestämmer själv om och när du ska mäta radon i din villa

Du som bor i villa eller radhus har eget ansvar och beslutar själv om och när en radonmätning ska göras. Då kan du beställa radondosor från ett godkänt mätlaboratorium.

Bor du i villa eller radhus?

Om du äger din egen villa eller radhus har du själv ansvaret för att mäta och göra åtgärder för att få ner radonhalterna.

Du kan mäta radon i din bostad genom att köpa radondosor från ett ackrediterat (godkänt) mätlaboratorium. Mätningen ska pågå under minst två månader under perioden 1 oktober till 30 april. Dosor för radonmätning kan du beställa hos ett av de mätlaboratorier som är ackrediterade, det vill säga godkända, för undersökningar på inomhusluft av Swedac (en myndighet som arbetar för att varor och tjänster ska vara säkra och tillförlitliga).

Behöver du hjälp?

Om du behöver hjälp med att åtgärda problemen med radon kan du anlita en konsult som har kunskap om hur man kan åtgärda problemet. På Svensk Radonförenings webbplats kan du hitta en förteckning över konsulter och entreprenörer som genomgått Strålsäkerhetsmyndighetens radonutbildning.

Kontakt