Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Publicerad 2020-02-23

Var försiktig i närheten av vattendrag – titta på säkert avstånd

Länsstyrelsen meddelar att det nu är extremt höga flöden i flera vattendrag i Halland. I dag, söndag 23 februari, utfärdades klass 3 varningar för extremt höga flöden i Nissan från Hyltebruk till mynningen i havet. Flödet är fortfarande stigande. Det är även klass 3 varning för Lagan från biflödet Bolmån, sjön Kösen, ned till mynningen i havet.

Iaktta försiktighet – titta på säkert avstånd

Räddningstjänsterna runt om i Halland berättar att det är många som är ute och tittar på de höga vattennivåerna i sjöar, hav och vattendrag. Är du en av dem? Titta då på säkert avstånd. Det kan vara mäktigt och vackert men också väldigt farligt. Eftersom markerna är mättad av regn och vattnet även kan ha underminerat strandkanterna kan det finnas risk för ras om man går för nära och det är väldigt starka strömmar i vattnet.

Definition av vädervarningar

Klass 3 extremt höga flöden
Extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem.

Klass 2 – mycket höga flöden
Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen.

Klass 1 – höga flöden
Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem. Källa: SMHI

Kommunens kontaktcenter har startat upp en upplysningstelefon för eventuella frågor, telefon: 0345-180 00. Följ hylte.se eller kommunens Facebook för uppdateringar av läget.

Kontakt