Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Stulen ipad dök upp i Holland - värdelös för köparen 

I somras stals ett 50-tal ipads på Unnaryd skola. I veckan återfanns en av dem i Holland när en familj som köpt den på second hand inte lyckades starta den och därför tog kontakt med kommunen.

Samtliga ipads i Hylte kommun är DEP-registrerade och märkta som kommunens egendom. Detta gör dem värdelösa för den som inte har korrekt inloggning. När obehöriga försöker starta läsplattan får de ett meddelande från Apple att enheten tillhör Hylte kommun och att den därmed är låst för obehöriga. Personen ifråga uppmanas att kontakta Hylte kommun vilket också skedde i tisdags.

- Vi fick ett mail till kontaktcenter där en familj berättade att de köpt en ipad på second hand och de frågade om vi kunde be vår it-enhet att låsa upp den eftersom den uppenbarligen tillhört Hylte kommun, berättar kommunvägledaren Bodil Carlsson.

Spärrade för utomstående

I Hylte kommuns verksamheter finns idag cirka 2000 ipads. Johan Andersson, it-pedagog på Hylte kommun, berättar att alla läsplattornas serienummer registreras på Hylte kommun hos Apple, vilket gör att de spärras om utomstående försöker använda dem eller återställa dem.

- Utöver registreringen har vi försett skalet med en etikett och även skapat en låst skärmbild som informerar om att plattan inte går att använda.

Spårbara plattor

Sedan 2017 har ett hundratal ipads stulits vid tre inbrott i kommunens skolor.
 - Om en platta försvinner markerar jag den som "lost". Därefter spelar det ingen roll var i världen man befinner sig när man försöker starta upp den. Det går inte, den tillhör Hylte kommun. Vi har spårat våra läsplattor tidigare och bland annat hittat en på flygplatsen i Paris där någon försökte logga in på den.

Oanvändbar julklapp

Under jul- och nyårshelgen var det en familj i Holland som försökte starta sonens nya julklapp, inköpt på second hand.

- Det är synd om dem som säkert köpt plattan ovetandes om att den är stulen, samtidigt är det skönt för oss att se att systemet fungerar. Vi kan inte låsa upp plattan utan endast beklaga att de drabbats, säger Johan Andersson.

Kommunen har anmält att plattan är återfunnen till polisen i Hylte som nu tar kontakt med polisen i Holland. Berörd familj är också kontaktad.

Kontakt