Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Sten rest vid Järanäs vägskäl till minne av stormen Gudrun

På 10-årsdagen av stormen Gudruns hårda framfart i kommunen samlades igår runt 90 personer vid Järanäs vägskäl för en minnesceremoni.

Initiativtagare till en minnessten är Unnaryds LRF och de hoppas att stenen ska stå kvar i många år och minna om en storm som inte bara lamslog trakten utan också satte djupa spår i folksjälen.

Granris dolde stenen

Ceremonin inleddes med att Johan Karlsson, markens ägare, läste ur den dagbok han skrev för tio år sedan. I denna gav han uttryck för hur det till synes stabila snabbt kan visa visade sig förgängligt. Därefter var det avtäckning och minnesstenen, som uppges väga 2 ton, täcktes till en början av hopknutna granar. Landshövding Lena Sommestad klippte sedan bandet runt dessa och några inbjudna gäster drog sedan i varsitt snöre så att granar som dolde stenen drogs bort.

Bättre rustade för kris

Vid minnesceremonin pratade man om stormen Gudrun ur flera viktiga perspektiv. Lena Sommestad framhöll bland annat hur Hallands krisberedskap har förändrats mycket tack vare Gudrun. Ronny Löfqvist, kommunråd i Hylte kommun, tog även han upp detta ämne och förklarade att även Hylte kommun är betydligt bättre rustat för kris idag. Vidare pratades det i positiva ordalag om hur skogens roll kan vara allt viktigare i det framtida samhället.

Läs även Stormen Gudrun uppmärksammas 10 år efter sin framfart

Kontakt