Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Starkt fördömande av påhopp på SSU Hyltes nyvalda styrelse 

Ungdomarna behövs i politiken! Det slår Hyltes kommunledning Ronny Löfquist (S) och Anna Roos (C) fast i ett uttalande där de starkt fördömer helgens rasistiska och sexistiska påhopp på SSU Hyltes nyvalda styrelse. Även statsminister Stefan Löfven (S) reagerar på sociala medier.

Hylte kommun fördömer å det kraftfullaste de påhopp och det hat som ett antal hylteungdomar utsatts för på sociala medier efter att de bildat en politisk ungdomsklubb i fredags. Ungdomarna visar att de vill engagera sig för att kunna påverka sin, kommunens och landets framtid. Det är ett initiativ som ska uppmuntras och välkomnas. Hyltes kommunråd har under helgen och måndagen varit i kontakt med klubbens ordförande för att stötta och samtala.

Ronny Löfquist (S) och Anna Roos (C)

Uttalande från statsministern

Även statsminister Stefan Löfven (S) har kommenterat påhoppet på SSU Hallands Facebooksida.
"Kära vänner i SSU Hylte, ni följer en stolt socialdemokratisk tradition när ni organiserar er för att ge fler en röst i samhället och politiken. Det har alltid funnits de som skräms av det och ibland tar de till hat och hot. Då gäller det att hämta kraft i gemenskapen och organisationen. Kom ihåg att ni har hela arbetarrörelsen bakom er och backar inte en millimeter!", skriver statsministern i sin kommentar.

Ungdomarna är viktiga

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun, och Anna Roos (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande, reagerar unisont och vill se fler ungdomar i politiken.

Varför behövs ungdomarna i politiken?
- Alla behövs i politiken, unga som gamla men det är väldigt positivt att unga som vill förändra samhället engagerar sig, säger Ronny och Anna fyller i:
- Vi behöver politiker i alla åldrar. Ungdomar vet bäst hur ungdomar har det och vad de behöver. Vi behöver deras åsikter och engagemang för att bygga vårt framtida Hylte!

Vad hoppas ni att deras initiativ ska ge?
- En starkare röst för Hyltes ungdomar, säger Ronny Löfquist.
Anna Roos hoppas på fler ungdomsförbund.
- Jag hoppas att alla partier ska ha aktiva ungdomsförbund som kan ge nya infallsvinklar i kommunpolitiken och att det ska vara naturligt att engagera sig i ett parti för att påverka samhällets framtid.

Vem kan engagera sig politiskt?
- Alla, i Hylte finns det nio politiska partier, välj det som stämmer överens med dina åsikter och värderingar, säger Ronny.
Anna håller med och skickar en hälsning till ungdomarna:
- Ni som har synpunkter – engagera er där ni kan påverka och låt dem som vill vara med och utveckla vår kommun och vårt land få göra det. Det finns många partier att välja på, det borde finnas något som kan passa!

Vad har ni sagt till de här utsatta ungdomarna?
- Jag har förmedlat mitt stöd i samtalet med dem. Ingen ska behöva bli utsatt för det som SSU-gänget behövt uppleva. Vi fördömer det kraftfullt, berättar Ronny.

Anna berättar att hon har reagerat på sociala medier.
- Jag blir så ledsen när unga som engagerar sig möts av hån, hat och spe! Vi vill ju att unga ska vara med i våra partier och föra fram sina frågor. Jag vill önska SSU i Hylte lycka till och önskar att fler gör som detta gäng och engagerar sig för att kunna påverka. Att håna, hata och trakassera hör inte hemma i vår demokrati.

Behöver vi acceptera sådant här på sociala medier?
- Absolut inte. Att bli utsatt på grund av ett förenings- eller politiskt engagemang kan aldrig accepteras, svarar de unisont.

Vad kan vi göra åt det?
- Här gäller det att samlas, att så många som möjligt tar ställning emot främlingsfientlighet och rasism, säger Ronny Löfquist och Anna Roos fyller i:
- För mig var det viktigt att med detsamma ta avstånd från hån, hat, spe och trakasserier och stå upp för den demokratiska rätten att engagera sig politiskt. Den rätten finns för alla!

Kontakt