Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Sara Lindberg har Sveriges viktigaste jobb

Porträttbild av Sara Lindberg, ekonom, på Hylte kommun

Svenska kommuner och landsting kommer att rekrytera tusentals nya medarbetare de närmaste åren. För att kunna fortsätta att leverera tjänster av bästa kvalitet vill arbetsgivarna få de mest kompetenta medarbetarna att stanna kvar och även attrahera unga förmågor att söka sig till välfärdssektorn.
Inom Hylte kommun har vi 175 olika yrken. Kanske är ett av dem ditt? Vi bad Sara Lindberg, verksamhetsekonom på kommunledningskontoret i Hylte, att berätta om sitt jobb.

Sara Lindberg har sedan hon var liten haft ett intresse för ekonomi. Idag arbetar hon som verksamhetsekonom i Hylte kommun. Det har hon gjort sedan år 2009. Hon har en magisterexamen i ekonomi bakom sig som hon studerade under fyra år på högskolan i Växjö.

- Redan när jag var liten tyckte jag mycket om att leka med pärmar och papper. Jag tror att mitt intresse för ekonomi växte när jag själv fick större ansvar för min egen ekonomi i tidig ålder. Jag tyckte det var roligt när jag fick ha hand om mitt studiebidrag själv.
- I gymnasiet läste jag Samhällsprogrammet med samhällsinriktning. Sen studerade jag vidare på högskolan där jag läste ekonomi med controllerinriktning, det var kul men mycket plugg.

Ett detektivarbete

Som verksamhetsekonom har Sara flera olika uppgifter som att föra bokslut och att stödja de budgetansvariga i bland annat prognos- och budgetarbete. En vanlig uppfattning om ekonomiyrket bland oinvigda är att det enbart handlar om arbete vid datorn och siffror, men de fördomarna slår Sara hål på.

- Visst är det mycket arbete framför datorskärmen, men det är inte allt. Jag som verksamhetsekonom arbetar mycket med att stödja de budgetansvariga med deras prognos- och budgetarbete vilket gör att jag träffar många människor i mitt arbete.

Sara stödjer budgetansvariga på olika kontor som exempelvis samhällsbyggnadskontoret när de ska göra sina prognoser för deras kostnader och intäkter under året. Hon berättar att detta kan vara lite klurigt.

- Det kan vara som ett detektivarbete ibland när man ska hitta anledningar till avvikelser från budgetar. Det är ett varierat arbete som har varit väldigt lärorikt för min del.

Givande yrke

Men det är inte bara positivt att arbeta som ekonom. Det kan vara stressigt med många deadlines att jobba mot. Till exempel vid bokslutstider när det är dags att avsluta och sammanställa den löpande bokföringen under ett räkenskapsår är det mycket arbete som måste vara klart på uttalad dag. Att vara duktig på att planera och prioritera är bra egenskaper för yrket, berättar Sara:

- Några andra viktiga egenskaper som ekonom är att man är noggrann och har kontroll och att man har en vilja att hjälpa till förstås. Om du har det och tycker att siffror är kul är detta ett yrke jag kan rekommendera.

Text och foto: Anna Pettersson

Kontakt