Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Röstmottagarna till EU-valet utsedda – men fler kan bli inkallade

Hylte kommun har under vintern arbetat för att få röstmottagare till Europaparlamentsvalet den 26 maj. Processen inleddes med att kommunen skickade ut en förfrågan till de som arbetade som röstmottagare under valet till riksdag, kommun och landsting i höstas för att se hur många av dem som var intresserade. Sedan gick det även ut en allmän intresseförfrågan där de som ville kunde anmäla sitt intresse.
– Målsättningen har hela tiden varit att få en bra blandning av personer som har varit med tidigare, som vet hur det går till, och nya som vill lära sig. Det är viktigt för demokratin att vi får in nya personer som vill och kan arbeta som röstmottagare även i framtiden, och som nu kan lära sig av de som har varit med förut, säger Yelis Bilim som är valsamordnare.
Och resultatet blev över förväntan. Det var många som sökte, både personer som varit med innan och sådana som inte varit det.
– Vi är jätteglada över att intresset har varit så stort och att så många vill vara med och arbeta som röstmottagare, det är bara tråkigt att alla som vill vara med inte kan få vara det. Men vi hoppas självklart att de som inte blev utvalda den här gången fortsätter att anmäla sig inför kommande val i kommunen, säger Yelis Bilim.

Det finns dock fortfarande chans att ytterligare personer kan bli inkallade om de som blivit antagna får förhinder eller inte kan vara med på den utbildning som krävs för att vara röstmottagare.
– Vi kommer även att behöva reserver som är beredda på själva valdagen om någon av de som arbetar skulle få förhinder då, så även de som ännu inte fått någon plats kan fortfarande få det, antingen i en av vallokalerna eller som reserv, säger Yelis Bilim.

Kontakt