Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Örnaskolans Anna Kalén fick pris som ”Årets lärare i Halland”

Läraren Anna Kalén står utanför högstadieskolan Örnaskolans röda tegelbyggnad en dag i november

Anna Kalén är årets lärare i Halland

Årets lärare i Halland heter Anna Kalén och arbetar på Örnaskolan. Det stod klart efter att Lärargalan anordnats under onsdagskvällen.
– Det var oväntat! Jag är fortfarande i chock. Jag visste att jag var nominerad från Hylte kommun, men jag var bara glad över att eleverna hade skrivit så fina nomineringar säger en glad Anna Kalén.

Lärargalan är en stiftelse som varje år sedan 2016 anordnar en större gala där de bland annat utser Årets lärare inom varje län. Galan hölls i år digital i form av ett tv-program som sändes i kanalen Sjuan under onsdagskvällen. Anna Kalén arbetar som lärare i SO-ämnen på Örnaskolan i Hylte kommun. Ett genuint intresse för de unga i samhället ligger till grund för hennes yrkesval.
– För mig handlar undervisning inte enbart om att förmedla kunskap utan lika mycket om att bygga relationer med mina elever. Jag försöker att utöver undervisningen även delta i aktiviteter utanför lektionssalen, för mig är det viktigt att bry sig, att bygga ett relationellt ledarskap. Jag vill veta hur mina elever mår, säger hon.

Anna Kalén konstaterar att det är ungdomarna som gör hennes arbete meningsfullt varje dag.
– Att se när polletten trillar ner hos eleverna, när de förstår och kan utveckla det vi pratar om eller får tillbaka något som de arbetat hårt för och är nöjda med sin prestation, det är roligt! Det känns också fint när de vill dela med sig av saker som händer i deras liv.

Värmande nominering

Priserna på Lärargalan delas varje år ut till lärare som har nominerats av elever. En jury gör ett urval av lärare som har lärarlegitimation och goda referenser från rektorer samt lärarkollegor. Enligt informationen på Lärargalans webbplats studerar juryn vad läraren lär ut men även hur läraren undervisar och vilka metoder som höjer lärarens undervisningskvalité. Anna Kalén blev årets lärare i Hallands län efter att ha blivit nominerad med bland annat följande motiveringar från hennes elever:

”Jag tycker att hon ska vinna för att hon är den där läraren som verkligen bryr sig om en ut över skolarbetet. Hennes famn är alltid öppen om man mår dålig eller nåt. Och hon förstå en alltid till 110%. Man kan alltid prata med henne och hon är en bara helt jälva underbar. Jag vill verkligen göra nåt för henne för hon gör så mycket för mig. Detta är även sista året jag har henne och jag komma aldrig nånsin få en lika bra lärare som henne igen. Och detta är en chans till att tacka henne för allt.❤️”

”Jag tycker att hon har bra värderingar och lägger fokus på att lära elever nyttiga saker på sätt så att man tycker det är kul. Hon gör lektionerna intressanta och roliga. Anna är den bästa läraren då hon skapar trygghet och arbetsro i klassrummet. Innan så tyckte jag inte alls att so ämnena var roliga men nu så är det mina favorit ämnen samt dom jag har bäst betyg i och det är tack vara Anna. Jag är så tacksam att jag får ha en sådan bra lärare. Hon är en väldig bra förebild.”

Positivt arbete

Anna Kalén säger att engagemanget för undervisning alltid funnits och att nomineringen från eleverna ser hon som en bekräftelse på att hon når fram till sina elever.
– Det klart att det är roligt att bli uppmärksammad i och med det är eleverna som nominerar. Jag ser ju också hur fantastiska kollegor jag har och vilket jobb de gör varje dag för Örnaskolans ungdomar. I mina ögon förtjänar alla Sveriges lärare uppskattning för det fantastiska arbete de gör varje dag.

Kontakt