Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Minister besökte Hylte efter att ha hört gott om integrationsarbetet

Justitie- och migrationsminsiter Morgan Johansson (S).

Justitie- och migrationsminsiter Morgan Johansson (S) besökte Hylte kommun tisdagen den 12 april.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har hört gott om det aktiva integrationsarbete som Hylte kommun bedriver och besökte därför Hyltebruk under ett par timmar på tisdagen.

I egenskap av justitie- och migrationsminister ansvarar Morgan Johansson för frågor som rör rättsväsendet samt migrations- och asylfrågor. Under sitt besök i Hylte kommun passade han därför på att träffa representanter från både polisen och kommunen.

Morgan Johansson började med ett arbetsplatsbesök på polisstationen. Därefter fick han ta del av information om integrationsarbetet i kommunen.

Kommunchef Per Borg gav ministern en bakgrund till det sätt Hylte kommun arbetat med integrationsfrågor. Det hela började med varslet på Stora Enso i Hyltebruk 2013 och projektet Utveckling Hylte som drog igång för att hitta sysselsättning till de som varslades. Detta var ett lyckat projekt och kommunen fortsatte arbeta på samma sätt när flyktingmottagandet ökade 2014.

Kommunrådet Ronny Löfquist (S) talade om vad statsbidraget på 47,9 miljoner kronor, som tilldelades Hylte kommun i december 2015, kommer att gå till för åtgärder. Det blir insatser för barn och ungdomar, jobb och sysselsättning samt föreningar och civilsamhället.

Projektet Integration Halland presenterades också. Projektledare Emma Gröndahl berättade att de sex halländska kommunerna tillsammans samverkar för förenkla de nyanländas väg in på arbetsmarknaden.

Utmaningar och tillgångar

Justitie- och migrationsministern lyssnade intresserat på föredragningarna. Han antecknade då och då och ställde frågor. Efter att ha hört presentationerna blev det en stunds samtal mellan de som samlats. Det diskuterades boende, sysselsättning och annat som Hylte kommun står inför.

- Vi har jätteutmaningar framför oss, sa Morgan Johansson (S).

Som ett exempel nämnde han att det kommit 26 000 ensamkommande barn till Sverige, vilket motsvarar cirka tusen skolklasser.

Men han poängterade även tillgångar vi har i vårt land.

- Vi har en stark offentlig struktur att luta oss tillbaka på. En välfärdsstat. Vi har också starka folkrörelser och civilsamhället som hjälper till. Det såg vi förra hösten. Vi hade inte klarat oss utan dem.

Ministern framhåller att det regeringen gjort är att ge kommunerna finansiella möjligheter att klara flyktingsituationen. Han påpekar också att det är viktigt när man får ett så här stort åtagande att inte annan kommunal service trycks undan.
Detta stämmer bra in på de satsningar som Hylte kommun nu gör med hjälp av statsbidraget.

Justitie- och migrationsministern Morgan Johansson avslutade sitt besök i Hylte med att säga:

- Det ska bli spännande att följa er framöver.

Kontakt