Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Miljöfokus i vänortsarbetet

I september inledde Hylte kommun dialogen om miljö och integration med vänorten Piecki i Polen och samarbetspartnern Sombor i Serbien genom att ta emot dem på ett studiebesök i kommunen. Nu väntar hemläxa i form av gemensamma frågeställningar kring övergödning, VA och hållbar turism.

Målet med besöket var att identifiera gemensamma problem och utvecklingsbehov som gruppen vill samarbeta kring i framtiden. De områden som gruppen tittade närmare på vid det här besöket var hur kommunen arbetar med vatten och VA-planering och hur olika aktörer arbetar med integration med fokus på näringslivets behov av inflyttad arbetskraft genom tiderna.

- Vi besökte bland annat Borabo återvinningscentral, Hyltes nya reningsverk och Åges metallgjuteri i Unnaryd. Vi diskuterade EUs avfallshierarki, hur vi ska kunna erbjuda god vattenkvalité till våra invånare även i framtiden och vad invandringen betyder, dels för företagens utveckling men även för servicen på mindre orter som exempelvis Unnaryd, berättar Bitte Rosén Nilsson, miljöstrateg på Hylte kommun.

Nästa steg i samarbetet blir ett besök i Sombor någon gång i början av nästa år.  Där ska gruppen utarbeta ett eller flera projektförslag som utgår från gemensamma problem och utvecklingsbehov. De områden som nu ringats in och som gruppen har hemläxa i att utveckla till nästa möte i Sombor är:

  1. Inventera orsaker till övergödning av sjöar och vattendrag.
  2. Förberedelse för klimatförändringar/klimatanpassning
  3. Ungdomsdemokrati
  4. Hållbar turismutveckling


Kontakt