Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Marcus Oscarsson om höstens val – Gå och rösta!

Konerefencier Jan Stenström står på scen för att presentera politiska kommentatorn Marcus Oscarsson som syns på powerpointbild i bakgrunden

Kick-off för ökat valdeltagande. Konferencier Jan Stenström hälsar alla välkomna och presenterar kvällens gäst Marcus Oscarsson, politisk kommentator.

- Gå och rösta den 9:e september. Din röst väger lika tungt som statsministerns, det gäller att använda den! Det var Marcus Oscarsson budskap till ett fullsatt Forum igår när Hylte kommun körde igång valarbetet inför höstens val.

För att öka valdeltagandet i de allmänna valen 2018 och 2019 har kommunstyrelsen i Hylte kommun gett kommunledningskontoret i uppdrag att arbeta för ett ökat valdeltagande. Igår var det Kick-off för det arbetet med minimässa med lokala politiker och föreläsning med politiske kommentatorn Marcus Oscarsson.

- Höstens val kommer att bli det mesta spännande valet i Sverige i modern tid, med flera små rysare som jag ska lyfta för er här ikväll. Det är viktigt att ni går och röstar, gör ni inte det får ni inte klaga en endaste gång de närmaste fyra åren. Ni har chansen att påverka, gör det!

Politik är roligt

Marcus Oscararsson bjöd åhörarna på en inspirerande resa från uppväxten i Odensås i Småland med sommarjobb på lokaltidningarna till arbete med stora tidningar som Daily mail, The Daily Telegraph och The times. I dag arbetar han som politisk kommentator på TV 4. För Marcus har media och politik alltid varit ett roligt och spännande ämne. Vilket han även lyckades förmedla igår kväll. 

- Jag vill visa att politik är roligt. Den påverkar hela ens liv. Många hoppar över EU-valet fast den nästan påverkar oss mer än det svenska valet i många frågor, exempelvis livsmedel, arbete och miljö.

- Och det är spännande. Se bara på vad som hände i senaste valet i USA, i England med Brexit, i Frankrike där Macron valdes till president. Allt detta på bara tio månader, det som ingen trodde kunde hända. Det får mig att undra vad som kan hända i Sverige på tio månader?

Källkritik

Marcus beskriver en rörlig väljarkår där det är svårt att sia om höstens valresultat. Opinionsundersökningar är allt svårare att göra då folk helt enkelt inte berättar om hur de planerar att välja. Han berömmer svenskarnas förnuft där undersökningar visar att flertalet fortfarande bygger sitt val på partipolitiken även om det finns de som använder sociala medier som den främsta källan.

- Det finns så mycket felaktig vilseledande information, det ska ni komma ihåg. Det går bra för Sverige just nu. Riktigt bra. Exempelvis vår statsskuld är den lägsta vi haft sedan 1977 men det påstås annat. Det gäller att sätta jämförelsen i relation till en jämförbar mätning. 

- Mätningar visar att svenska väljare, till skillnad från många andra länder, går mer på sakfrågor än propaganda. Det är positivt. Det är ofta media som skapar de stora rubrikerna, jag tror att väljarna kan se igenom det. Det gäller att titta på andra, viktiga saker. Barnen, energin och jobben. Det är det som spelar roll den närmste fyra åren, så gå och rösta!

Kontakt