Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Manifestation för demokratin

Drygt ett 100-tal personer står samlade i centrala Hyltebruk en solig dag i juni för att lyssna till en manifestation om demokrati och människors lika värde.

Ett drygt 100-tal personer slöt upp till lördagens manifestation i Hyltebruk för att visa sitt stöd för ungdomarna i nybildade SSU i Hylte och för demokratin och människors lika värde.

En av många talare var Henrik Oretorp (C), Halmstads förra kommunråd.
- Näthatet är något även vi inom centerpartiet råkat ut för. Det är självklart för oss att stå här tillsammans med er och manifestera till försvar för demokratin. Vi måste stå upp för våra rättigheter, rätten att utrycka sig, rätten att demonstrera, friheten att få bilda förening och engagera sig. Vi får aldrig ge upp. Tillsammans är vi starka och vi kan, som en vän till mig uttryckte det, stolt berätta för våra barnbarn att vi var med i motståndsrörelsen.

Simon Andersson, talesperson för organisationen Inte rasist men.. berättade att han har bevakat Sverigedemokraterna på nätet i tre år.
- Bland dem som skanderar återfinns människor av alla sorter, ur alla samhällsklasser och yrken. Det enda gemensamma för dem är att de funnit varandra i kommentarsfälten på sociala medier. De delar tanken om att vissa människor inte kan leva ihop. Det är det som ligger till grund för deras hat.

Uppskattade talare

Anton Karlsson, för SSU Halland, och Mustafe Ahmed, ordförande för nybildade SSU i Hylte fick många applåder under sina tal. Anton Karlsson berättade om positiv respons från hela landet och tackade de församlade för deras stöd.
- Vi står här för att vi vill stå upp för demokratin. Vi är förkämpar för alla människors lika värde, alla ska ha samma chans att komma till tals, bli hörd och accepterad. Varför ska vi definieras av fysiska attribut? Jag brinner för mitt engagemang, för att jag tror att det har betydelse, att det gör skillnad. Vi ska alla stå upp för oss själva och vårt samhälle. Även en liten person kan ge en väldigt stor skugga.

Mustafe Ahmed berättade om sin resa och om sitt engagemang för en bättre värld.
- Jag kom hit för en fristad, för möjligheten till ett bättre liv. Sverige tog emot mig med öppna armar och jag ser det nu som mitt hemland. Jag älskar Hyltebruk av hela mitt hjärta. Jag har blivit välkomnad av det samhället jag lever i och det har gett mig ett samhällsengagemang. Vi ska uppmana Sveriges alla ungdomar att engagera sig, oavsett etnicitet och hudfärg. Vi är framtiden för en bättre värld.

Vi är alla invånare

Det var en blandad publik som stod samlade vid Gamla hallen i lördags. Där fanns representanter för olika politiska partier, kvinnor och män, familjer, ungdomar och äldre. Även kommunråd Ronny Löfquist (S) äntrade talarstolen och bjöd på en historisk tillbakablick av hur kommunen en gång bildades och avslutade manifestationen med en dikt av Bosse Parnevik.
- Hylte kommun är en blandning av människor som flyttat hit under de senaste 100 åren. Vi är alla invånare här, oavsett hudfärg språk eller religion. Vi människor har ett likt värde, fördomar är enbart ett uttryck för okunnighet och rädsla.


Invandrarna (Bosse Parnevik 1992)
En kommer hit för att fly från nöden En kommer hit för att undgå döden
En kommer hit av terror tvungen
En kom hit för att gifta sig med kungen

Dom är tyskar, iranier, greker, och turkar Mest är dom snälla, andra är skurkar
En del är ärliga, andra skumma
en del är genier, andra dumma

Mest är dom fredliga, andra vill slåss
med andra ord: Så lika oss!
Med fel och brister, tuffa och mjuka
fast inte lika avundsjuka.

Vissa är färgade, andra är arier som köper sin bruna färg i solarier
Vissa är svarta, andra gula
vissa är vackra, andra fula.

Men fast dom ibland av annan färg è är dom precis som vi i Sverige
och när dom vill jobba här är tacket
"ni får inte jobba än för facket"

En del är båtfolk från Vietnam som inte kan sjunga " we shall overcome"
och inte kan "rulla di rulla " som vi
och dom blir sällan fulla som vi
en del är mer judar än vi
en del har andra gudar än vi.

En del söker lugnet i stället för bråket det enda vi svenskar kan bättre är språket
Det sägs att vi stammar från Adam & Eva
Som inte var svenskar - men ja må dom leva!

Kontakt