Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2020-10-09

Lägesbild och smittspårning av covid-19

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Halland fortsätter att öka. Enligt Region Halland visar smittspårningen att en stor del av den smitta som finns sprids på arbetsplatser, i framförallt personalutrymmen som fika- och mötesrum, och på privata fester.

– Det är när många personer vistas i trånga utrymmen under en längre tid som risken att drabbas ökar. Det gäller att fortsätta att tänka på att stanna hemma om man är sjuk, undvika större sammankomster och hålla avstånd på arbetsplatser och ha en god handhygien, sa stadsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens i veckan.

Under perioden 22 september till 9 oktober rapporterades 354 nya fall i Halland, varav 19 i Hylte kommun som nu har totalt 65 bekräftade fall. Region Halland har startat en smittspårningsenhet vid pandemimottagningen som stödjer sjukvården och även andra organisationer och myndigheter att genomföra en smittspårning vid befarad klustersmitta eller lokala utbrott av covid-19.

Om smittspårning
I Halland provtas cirka 5000 misstänkta fall i veckan och i dagsläget är cirka 3% smittade. Främst sker en ökning av smitta bland yngre och medelålders. När en person vid en provtagning bekräftats ha covid-19 görs en smittspårning av ansvarig läkare på vårdcentralen eller en smittspårare på Region Hallands smittspårningsenhet. Det man kartlägger är vilka personer som varit i kontakt med den person som bekräftats ha covid-19, under den smittsamma perioden, det vill säga från och med dygnet innan insjuknandet. Om du är en av dem som befaras ha blivit utsatt för smitta kommer du att få ett brev hem från smittspårningsenheten med förhållningsregler att följa.

Vad ska den som varit utsatt för smitta göra?
I brevet till dig anger smittspårningsenheten hur länge du som befaras ha varit utsatt för smitta bör vara extra uppmärksam på symptom på covid-19. De ger dig även förhållningsregler om att tvätta händer, hålla avstånd, undvika onödiga sociala kontakter och arbeta på distans om möjligt.

Vid symptom
Om du får symptom så ska du stanna hemma och inte gå till arbetet eller skolan. Undvik att träffa andra människor än de som bor i ditt hushåll. Självprovtagning är möjlig när du haft symtom i 24 timmar. Du bokar plats och tid för självprovtagning via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Region Halland erbjuder provtagning av covid-19 för alla som är 6 år eller äldre och har symtom. Vuxna och gymnasieungdomar som bor med någon som bekräftats ha covid-19 ska enligt gällande rekommendationer stanna hemma i 7 dagar, även om du inte har symtom. Läs mer via 1177.selänk till annan webbplats

Du kan även läsa mer om covid-19 och läget i Halland på Region Hallandslänk till annan webbplats webbplats eller på Folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats

Kontakt