Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Lägesbild covid-19 – Webbsändning från Region Halland om läget i eftermiddag

Smittspridningen av covid-19 ser efter sommaren ut att öka både på regional och nationell nivå. Även i Hylte kommun har antalet bekräftade fall ökat något, om än från en väldigt låg nivå. Efter att under ett par veckor ha legat på mellan noll och fem nya bekräftade fall av covid-19 i veckan rapporterades förra fredagen 17 nya fall för den då gångna veckan.
– Än så länge kan vi inte säga om det är en trend som är på väg uppåt eller om det är en tillfällig ökning, men det är viktigt att alla – även de som har vaccinerats – fortsätter att vara försiktiga, att man både stannar hemma och provtar sig när de får symtom, säger Therése Reuter, stabschef.

Under torsdagseftermiddagen kommer Region Halland att lägga ut en webbsändning som handlar om smittläge, vaccinationsläge och läget inom hälso- och sjukvård.
Du hittar sändningen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Notera att sändningen kommer att publiceras under eftermiddagen torsdagen den 26 september, om den inte publicerats när du besöker sidan – försök igen senare.

Undervisning i skolans lokaler blir huvudregel – och självtest kan delas ut i skolan

Skolorna har inlett sin hösttermin. Huvudregeln är att undervisningen ska ske i skolans lokaler, men Folkhälsomyndigheten har möjlighet att besluta om rekommendationer om fjärr- eller distansundervisning om det skulle behövas. Rekommendationen kan göras lokalt på kommunnivå, regionalt och nationellt.

Från höstterminen 2021 finns det även självtest för covid-19 på plats i skolan för att kunna snabba på smittspårning, stoppa smittspridning och undvika att friska elever som genomför provtagning missar tid i skolan. Självtesten är för elever från klass 4 och äldre samt personal. Självtesten delas endast ut när smittspårare, efter gemensam kartläggning av vilka som varit i nära kontakt med smittad, avgör vilka som behöver och rekommenderas provtagning för att kunna förhindra ytterligare smittspridning. Som alltid gäller att personer med symtom stannar hemma, och dessutom bokar tid till självprovtagning covid-19.

Vaccinationsläget i Halland

82 procent av alla över 18 år bosatta i Halland är nu vaccinerade med minst en dos. Och även bland de yngre är viljan att vaccinera sig god. 58 procent av de som är födda 2004 och 50 procent av de födda 2005 har bokat vaccinationstid.

Läs mer om vaccination på Region Hallands webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Provtagning vid symtom gäller alla – även vaccinerade

Allt fler är nu vaccinerade och har då ett bra skydd mot allvarlig covid-19. Men även som vaccinerad kan man smitta andra eller bli smittad. Det är därför mycket viktigt att även den som är vaccinerad och får symtom stannar hemma och bokar tid för provtagning via 1177.se.
Personer som haft covid-19 de senaste sex månaderna behöver inte boka provtagning – oavsett om man har symtom eller inte. Givetvis gäller det ändå att stanna hemma om man är förkyld eller sjuk. Precis som innan är det också viktigt att tvätta händerna ofta, hålla avstånd till andra, arbeta hemifrån när det är möjligt och att provta sig när man har symtom.

Kontakt