Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Publicerad 2021-09-17

Lägesbild covid-19 - Verksamheter öppnar igen

Efter besked om lyfta restriktioner börjar kommunen öppna upp stängda verksamheter. Imorgon lördag, 18 september, håller vårdcentralen i Hyltebruk öppet för både tidsbokad och drop-in vaccination. Från och med november erbjuds även vaccin till 12 åringar.

Hylte kommun förbereder nu för att öppna upp tidigare stängda verksamheter. Örnahallens Hälsocenter öppnade upp sin verksamhet sista veckan i augusti, den 29 september lyfts restriktionerna för antalet deltagare på biblioteken i Unnaryd, Torup och Hyltebruk och för Öppna förskolan. Digidelcenter öppnar återigen på måndag den 20 september, Bion i Hyltebruk har premiär den 1 oktober. Mötesplatserna för seniorer i Unnaryd, Hyltebruk, Rydöbruk och Torup är igång dock med ett fortsatt begränsat antal deltagare.

Lättnader om att hålla avstånd

Folkhälsomyndigheten har meddelat lättnader i rekommendationer om att hålla avstånd för de som är fullvaccinerade. De som inte är vaccinerade ska fortsätta att hålla avstånd och vara särskilt försiktiga i sina kontakter med de över 70 år och övriga riskgrupper, inte gå på stora evenemang och undvika trängsel. För de som är vaccinerade med två doser tas rekommendationen om att hålla avstånd bort. Förändringarna införs den 29 september. Även fortsatt kommer det gälla både för ovaccinerade och vaccinerade att man ska stanna hemma vid sjukdomssymtom och att man bokar tid för provtagning.

Smittspridningen i länet är fortsatt låg även om man under hösten noterat en ökning av antalet fall. Sedan den 1 september har 7 nya fall registrerats i Hylte kommun, totalt 553 i hela Halland. Två personer vårdas på lasarettet varav en på IVA. Smittspridningen sker fortsatt främst inom yngre åldersgrupper.

Drop-in vaccination på vårdcentralen i Hyltebruk

Region Halland arbetar fortlöpande med att öka vaccinationstäckningen i länet. Imorgon lördag,18 september, håller vårdcentralen i Hyltebruk öppet för drop-in vaccination, klockan 10.00-14.00. I veckan gav regeringen och folkhälsomyndigheten beskedet att även barn från 12 år kommer att rekommenderas vaccin mot covid-19. Detta efter att man nu gjort en samlad och grundlig bedömning där fördelarna för barn att vaccinera sig överväger nackdelarna. Regionen meddelar att vaccinationerna kommer att starta under november.

Nytt diagram för att visa andel vaccinerade i åldersgrupper

Från och med torsdag 16 september kommer regionen att publicera ett nytt diagram för att visa vaccinationstäckningen i Halland för de olika åldersgrupperna, från 16 år och uppåt. Diagrammet visar hur stor andel av befolkningen i hela Halland som är vaccinerade med dos 1 och dos 2 fördelat på åldersgrupper. Diagrammet bygger på folkhälsomyndighetens statistik och uppdateras varje vecka.

Läs mer via länkarna nedan.

Många restriktioner tas bort den 29 september – Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allmän vaccination mot covid-19 från 12 år – Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Halland – Vaccination mot covid-19 i Hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

1117 Vårdguiden – Information om Vaccination mot covid-19 på andra språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt