Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Lägesbild av covid-19 inför jul- och nyår

Smittläget i Halland är allvarligt. Läget inom sjukvården är anträngt med en stor ökning av antal sjukhusvårdade. Provtagningen har öppet även lördagar under jul- och nyårsledigheten, vaccinationen i Halland startar den 27 december.

Smittskyddets bedömning är att smittspridningen i länet är omfattande och man ser en oroväckande ökning av antalet fall. Sedan torsdag, 17 december, har 582 nya fall inrapporterats i Hallands län, totalt 9934 fall. I Hylte kommun har antalet fall ökat med 11 personer sedan fredag förra veckan, vilket ger totalt 174 inrapporterade fall.

Provtagning under jul- och nyår

För att möta behovet av ökad självprovtagning för covid-19 har region Halland utökat kapaciteten för provtagning med nästan 30 procent. Antalet tider har utökats och två nya provtagningsplatser i länet har öppnat, - en i Varberg och en i Kungsbacka. Under julhelgerna har provtagningen öppet alla vardagar samt lördagarna 26 december och 2 januari 2021.

Provta endast vid symptom

Trots den utökade kapaciteten konstaterar Region Halland att det är svårt att få tid för provtagning snabbt. På grund av det ökade smittläget är mycket fullbokat. Därför är det extra viktigt att var och en endast provtar sig vid symtom och bara en gång per sjukdomsperiod. Arbetsgivare uppmanas också att inte be personal utan symtom att provta sig som en säkerhetsåtgärd. Det är också viktigt att den som av någon anledning inte kan utnyttja bokad tid avbokar tiden om hen inte kan komma, detta för att någon annan med symtom kan få den tiden.

Provtagning på vårdcentral eller sjukhus endast för vårdbehövande

Region Halland meddelar också att om det inte finns någon tid att boka på självprovtagningen, bör den som har symptom stanna hemma och avvakta. Varje dag släpps nya tider för provtagning på 1177. Endast den som är så sjuk att hen behöver vård eller inte kan logga in med BankID eller har funktionella hinder som omöjliggör självprovtagning, kan kontakta pandemimottagningen eller vårdcentralen för provtagning. Det är alltså inte möjligt för gemene man att bege sig till vårdcentralen eller sjukhuset för provtagning.

Provtagning för resenärer som kommit från England

Rekommendationen för den som rest från England den 12 december eller senare säger:

  • Provta dig så fort du kommit till Sverige samt igen efter 5 dagar
  • Du ska (oavsett provsvar) stanna hemma i sju (7) dagar
  • Har du personer som jobbar inom sjukvård /vård/omsorg i ditt hushåll så ska de också stanna hemma i sju dagar (men bara provtas om de får symtom).

Status vaccination covid-19

Region Halland startar vaccineringen mot covid-19 den 27 december och kommer att fortsätta att erbjuda vaccinering under hela våren. De första vaccindoserna kommer att prioriteras till personer som har det allra största behovet av skydd enligt följande:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre
  • Personer med hemsjukvård och eller hemtjänst
  • Personal inom kommunal vård- och omsorg som arbetar patientnära på äldreboende
  • Familjemedlemmar över 18 år som bor tillsammans med personer som har hemsjukvård/hemtjänst

Fortsatt stängda idrotts och motionsanläggningar i Hylte kommun

Folkhälsomyndigheten har idag, 22 december, förtydligat att det, inom ramen för rådande rekommendationer, kan vara möjligt att bedriva utomhusidrott under förutsättning att detta sker på ett sätt som är förenligt med gällande rekommendationer och riktlinjer. I samma förtydliganden betonas att respektive kommun måste göra bedömningen utifrån de lokala förutsättningarna och den regionala smittspridningssituationen.

De halländska kommunerna är, i dialog med smittskydd Halland, eniga om att de kommunala idrotts- och motionsanläggningarna, såväl inomhus som utomhus, ska förbli stängda med hänvisning till den rådande smittspridningen. Restriktionen gäller i första hand fram till den 24 januari. Beslut utvärderas kontinuerligt utifrån pandemiläget.

Mer information

Mer information om de nationella råden och stängda verksamheter i Hylte kommun kan du läsa via länken nedan.

Skärpta nationella råd och restriktioner inför jul- och nyår – så här berörs Hylte kommun Öppnas i nytt fönster.

Kontakt