Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Publicerad 2020-07-29

Innanför kommunledningskontorets dörrar

Sommarjobbarna Daniella Badiu och Kajsa Ödmark på bild utanför kommunhuset i Hyltebruk en sommardag

Daniella Badiu och Kajsa Ödmark har inlett sin första arbetsvecka på kommunledningskontoret i Hyltebruk

Kajsa Ödmark och Daniella Badiu är två av ett 60-tal ungdomar som i sommar haft sin sommarpraktik på Hylte kommun. De jobbar nu sin första vecka på kommunledningskontoret i Hyltebruk. Här berättar de lite om arbetet, vad de har för förväntningar och hur det känns hittills med arbetet.

– När jag sökte sommarpraktik på Hylte kommun så hade jag ärligt talat inte så mycket tankar kring vart jag ville bli placerad eller vad det var för jobb jag skulle få, så jag hade ingen riktig plan på att få sommarjobb i just kommunhuset. Sen så bara blev det att jag fick här, säger Kajsa Ödmark om valet av sommarpraktik. Daniella Badiu flikar in att hon inte sökte något specifikt jobb utan hoppades på det bästa.

Kajsa berättar att det var genom Facebook som hon fick information om sommarpraktik första gången. Hon har även haft sommarpraktik i Hylte tidigare och då jobbade hon på Malmagården. Så därifrån visste hon också att det fanns. Men det var främst deras föräldrar som informerade dem om möjligheten att söka.
– De har koll på det mesta, säger Kajsa.

Förväntningar inför praktiken

Jobbet på kommunledningskontoret är nytt för båda tjejerna. Arbetsuppgifterna har hittills varit väldigt varierande.
– Första veckan har känts bra. Man lär sig mycket, personalen som jobbar här är trevliga och det gör ju mycket för stämningen på en arbetsplats, säger Daniella och Kajsa fortsätter:
– Än så länge så är det bara tredje dagen och hittills så har vi som sagt fått ganska blandade uppgifter. Vi förväntar oss att det ska fortsätta så.
Kajsas förväntningar i övrigt är att fortsätta bli trevligt mottagen och får mer insikt i vad det är man gör i kommunhuset.

Corona påverkar chansen till sommarjobb

Daniella säger att hon inte har jättemycket erfarenhet av att söka sommarjobb. Kajsa fyller i att hon tror att med tanke på att covid -19 hänger i luften så är hon säker på att det har varit svårare just den här sommaren. Men tänker att det i vanliga fall hade funnits större chans att få jobb.

Om framtiden

Till hösten ska Daniella börja andra året på gymnasiet och läsa programmet Samhälle/beteende med inriktning kriminologi.
– Efter gymnasiet så vill jag arbeta inom kriminalvården.

Kajsa tog studenten i somras och berättar att hon inte planerar att studera vidare än så länge.
– Jag ska jobba i Göteborg i höst och sen får jag se vad jag vill göra. Har lite planer för saker jag vill göra men inget bestämt.

Text: Kajsa Ödmark och Daniella Badiu

Kontakt