Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Information om coronaviruset till skolor i Halland

Region Halland har sammanställt riktad informtion till skolor i Halland. Läs mer om det aktuella läget på regionens webbplats, Region Halland Länk till annan webbplats.

Om smittspårning och provtagning – detta gäller

På vissa ställen i Sverige finns tecken på spridning av covid-19 i samhället. I enlighet med Folkhälsomyndigheten behöver vi därför prioritera vilka som ska provtas: Provtagning inriktas nu på dem som är i behov av sjukhusvård. Personer som är lindrigt sjuka behöver inte provtas utan ska vara hemma för att inte smitta andra, oavsett om det är covid-19 eller annan luftvägsinfektion.

Råd till elever och skolpersonal

Smittskydd Halland följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

  • Friska elever och personal bör gå till skolan som vanligt. Det gäller även om det konstaterats smitta på skolan, om man rest i områden där coronaviruset sprids eller om någon annan i familjen har symtom eller är sjuk.
  • Var uppmärksam på symtom på luftvägsinfektion – hosta, andningsbesvär eller feber. Stanna hemma och kurera dig i hemmet även vid lindriga besvär.
  • Den som har symtom på luftvägsinfektion ska också stanna hemma och kurera sig i hemmet till två dagar efter det att man blivit frisk.
  • Om du upplever att du är sjuk och behöver kontakt med vården, följ ordinarie råd: Ring 1177 eller kontakta din vårdcentral, vid akuta fall ring 112. Eftersom det är hård belastning på 1177 just nu – tänk på att enbart kontakta dem när du måste.

Sjukdomsinformation om covid-19

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner ofta om förkylning eller influensa, med feber och hosta. De flesta blir lindrigt sjuka. Symtomen kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar. Vid covid-19 är man smittsam från det att man får symtom. Covid-19 smittar vid närkontakt när någon hostar eller nyser. Man kan också bli smittad via föremål, därför är handhygien viktigt.

Så skyddar du dig och andra

Tänk på att:

Tvätta händerna ofta
Smittämnen fastnar lätt på händer. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket
Genom att hosta och nysa i armvecket hindrar du smitta från att spridas. Undvik att röra ansiktet Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. Undvik därför att röra dig i ansiktet med otvättade händer.

Stanna hemma när du är sjuk
Stanna hemma när du är sjuk. På så sätt undviker du att smitta andra. Handsprit Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan du använda handsprit. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.

Håll dig uppdaterad
På Region Hallands hemsida www.regionhalland.se finns aktuell information om läget gällande covid 19 och coronaviruset i Halland. Där finns också länkar till relevant information hos andra myndigheter. På www.1177.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om covid-19.

Kontakt