Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Givande feriearbete i kommunhuset

Kajsa Ödmark sitter vid sitt skrivbord och arbetar vid sin dator, hon ler mot kameran

Sista dagen på jobbet. Kajsa Ödmark är nöjd med arbetet som administratör på kommunledningskontoret.

Sommarens feriearbeten inom kommunens verksamheter är över för denna gång. Vi träffade Kajsa Ödmark och Daniella Badiu för att sammanfatta intrycken från feriearbetet.

Under den senaste tre veckorna har Kajsa och Daniella arbetat som administratörer på kommunledningskontoret i Hyltebruk. De har arbetat med arkivering av handlingar, sammanställning av underlag för ekonomiska presentationer, kartläggning av kontorsytor, posthantering, kommunikation, foto, uppdatering av webbplats med mera. Den första veckan berättade de om förväntningarna inför sommarpraktiken. Frågan är om praktiken blev som de hoppades? Hur känns det sista dagen på jobbet?
– Det känns bra. De här tre veckorna tycker jag har gått fint. Jag tycker inte att någon uppgift jag blivit tilldelad har varit långdragen. Och precis som vi sa i första artikeln har allt varit ganska varierat vilket gjort att i alla fall jag inte tröttnat, säger Kajsa Ödmark och fortsätter:
– Jag fick några uppgifter i programmet Excel, som jag aldrig jobbat i tidigare. Det var väl lite krångligt till att börja med men gick ändå relativt fort att lära sig. Så det är väl det som jag tycker har varit mest givande faktiskt. Jag har även varit ute och fotograferat åt kommunikationsenheten, det var kul att åka runt och ta bilder på kommunen, naturen, vardagen med mera.

Bred verksamhet

Varken Kajsa eller Daniella hade några specifika förväntningar på feriearbetet utan hoppades på givande tre veckor med nya kunskaper. Daniella berättar att hon tidigare egentligen aldrig tänkt på hur bred verksamhet en kommun har.
– Jag trodde nog att alla jobbar med ungefär samma saker, men det är så många olika saker en kommun gör. Det finns över 100 olika yrken i Hylte kommun. Det är nog det jag är mest förvånad över, att nästan alla som jobbar inom kommunledningskontoret jobbar med olika saker, en är kommunikatör, en arkivhandläggare, den andra är skolexpert och så vidare, säger Daniella Badiu.

Gott bemötande

Både Kajsa och Daniella upplever att de gjort stor nytta under sin praktik. De har även fått möjlighet att påverka sin arbetsdag genom att själva bestämma för hur de vill lägga upp sina arbetsuppgifter.
– Jag tycker handledningen har fungerat perfekt, stödet från personalen har fungerat jättebra. Det jag tycker var roligast är nog när vi fick skriva en nyhet på kommunens hemsida. Sedan ringde de från P4 Halland och ville intervjua mig, de tyckte jag var roligt även om jag var lite rädd.
– Jag har även fått kartlägga de olika kontorslokalerna, vilket var roligt. Det var också roligt att träffa alla dessa viktiga personer som jobbar här, ekonomichefen Lars Tingsmark, kommunchefen Emma Gröndahl och en massa annat folk som jobbar inom kommunen, säger Daniella.

Kajsa konstaterar att det är viktigt att bli sedd i sitt feriearbete.
– Handledningen har fungerat bra. Jag tycker att vi har prioriterats. Vilket jag känner är väldigt viktigt. Jag har haft en praktikplats tidigare en sommar och känt att man som praktikant ibland inte blir sedd riktigt. Det blir då inte så motiverande, men här har vi verkligen fått jobba.

Tipsar andra om att söka

Så slutbetyget för årets feriearbete är gott. Kajsa uppmanar ungdomar i gymnasieåldern att söka kommande år.
– Jag skulle absolut rekommendera att söka sommarpraktik i Hylte kommun. Jag känner att det är en bra början för att få mer insikt i arbetslivet. När man söker sommarpraktik så finns det även chans att fylla i vad man är intresserad av att jobba med, vilket jag tycker är ett bra system. Men oavsett vart man hamnar så tror jag att det finns mycket man kan lära av och få en inblick i.

Daniella håller med:
– Ja, jag skulle rekommendera alla att söka sommarjobb på Hylte kommun, man får lära sig mycket om kommunen och se hur arbetslivet fungerar. Det viktiga är att du få känna på hur det är att arbeta, och kanske kommer du på vad du trivs med för typ av jobb, och att du får erfarenhet inför framtiden.

Tanja Badiu plockar ut en pärm från arkivhyllan

Tanja Badiu har i sommar arbetat med arkivering, posthantering, ekonomi med mera. Ett kul jobb säger hon.

Kontakt