Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Fortsatt bevattningsförbud i Landeryd

Arbetet med att öka vattenflödet i Landeryds vattenverk fortsätter. Mattias Andersson, driftingenjör, berättar att man nu leder vatten från ett djupare borrhål till huvudborrhålet, via en konstgjord infiltrationsbädd, för att öka flödet i huvudborran.

- Vi har tittat på olika lösningar och tror att detta ska fungera. Borra tre är närmare 100 meter djup och nivån där är bra men trycket på flödet sämre. Genom att leda vattnet från borra tre till borra ett, som har ett bra tryck, så tror vi att vi ska få upp vattennivån i vattenverket.

Bevattningsförbud

Bevattningsförbudet i Landeryd kvarstår och Mattias uppmanar hushållen att vara sparsamma med vattnet.
- Det är inte aktuellt att häva förbudet. Vi avvaktar för att se att det börjar att fungera. Det är också svårt att säga hur länge det varma vädret fortsätter så det gäller att fortsätta vara rädd om vattnet.

Bevattningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att använda dricksvatten för att vattna trädgårdar, fylla badpooler eller tvätta bilar med mera.

Tips för att spara vatten

  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Duscha i stället för att bada. Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig. Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon. Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i  baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga  förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att  skölja dem.
  • Kör enbart fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar. Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.

Kontakt