Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Förskolan firar 100 år

Igår firade förskolan i Sverige 100 år. Runt om i kommunens förskolor samlades barn och vuxna för att uppmärksamma verksamhetens hundraåriga resa. Vi tittade in hos Kinnareds förskola.

Förskolans verksamhet i Sverige startade som ett sätt att skydda barn från att utnyttjas som arbetskraft och senare som ett stöd för fattiga, arbetande mödrar, så kallade barnkrubbor. I Slutet av 1800-talet började välbärgade familjer att ha sina barn i barnträdgårdar med personal som titulerade sig som barnträdgårdsledarinnor. 

Med åren fick även andra grupper i samhället tillgång till verksamheten och den bytte namn till lekskola, deltidsgrupp och daghem. 1975 infördes allmän förskola i Sverige. Idag har verksamheten utvecklats från sång, fri lek och samarbete med hemmen till en verksamhet med en nationell läroplan med en tydlig pedagogisk inriktning. Och utvecklingen fortsätter.

Kinnareds förskola

Igår samlades barn och vuxna på förskolor runt om i kommunen för att fira verksamhetens 100-års jubileum. På Kinnareds förskola bjöds det till sommarfest med underhållning, fikabuffé där föräldrar och pedagoger hjälpts åt att baka, aktiviteter och hemlig ko-gäst. Rektor Annette Huttu hälsade alla välkomna.
- För länge sedan lämnade man barnen för att man var tvingad till det av fattigdom, idag lämnar vi barnen för att det är bra för våra barn, för deras utveckling. Och det kan jag lova att barnen här i Kinnared kan inte ha det bättre. De möts varje dag av engagerade och glada pedagoger som brinner för att ge barnen den bästa undervisningen. Idag har vi tagit i lite extra för att fira alla våra barn, pedagoger och detta 100-års jubileum. 

Kontakt