Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Följ livet på våra särskilda boenden – via bloggar

Det råder sedan 31 mars besöksförbud på landets alla äldreboenden, men det går fortfarande att komma innanför väggarna på Hylte kommuns särskilda boenden – om än i digital form.
Kommunens boenden Malmagården, Höstro och Sjölunda har var sin blogg där det går att följa aktiviteter och vardag för de boende. Allt från maglagning och pyssel till konserter och annan underhållning.

– Vi vill nå ut till alla anhöriga, men även andra som är intresserade av vad som händer i verksamheten, säger Lena Andersson som är rehabiliteringsassistent på Malmagården.
Bloggarna drivs av undersköterskor och rehabassistenter på plats på boendena.
– Här på Malmagården så hjälps vi åt. När det händer något ute på avdelningarna så kan någon i personalen ta en bild och skriva vad som händer och skicka till oss och så lägger vi ut det. Jag känner att jag har fått bättre kontakt med personalen genom det här, säger Lena Andersson.
Det behöver inte alltid vara något större som händer, vardagen får också plats på bloggen.
– I veckan var frisören här och stod utomhus och klippte, det fotograferade jag och la upp. Det behöver inte vara större än så.
Mycket av det som händer sker utomhus på grund av den pågående pandemin. Med det rådande läget är det också extra viktigt att det händer saker.
– Det är jätteviktigt med aktiviteter just nu, både stort och smått. Men nu går vi ut på avdelningarna och aktiverar i stället för att samla de boende i dagverksamheten. Vi gör saker efter önskemål, till exempel spelar bingo, gör saft eller liknande, tillsammans med de boende. Vi har en side-by-side-cykel som vi använder för korta cykelturer i närområdet. Vi har en jättefin trädgård att ha underhållning i. Det har varit uppträden med ungdomar från kulturskolan, några lokala artister och även en del som vi bokat via Hallands bildningsförbund.

Även om det råder besöksförbud så kan de boende fortfarande ha kontakt med sina anhöriga – om än på andra sätt.
– Även om det är besöksförbud inne på boendet kan man fortfarande träffa sina anhöriga ute om man sitter en bit ifrån, så att man får se varandra i alla fall. Sedan har alla avdelningar fått en surfplatta så att de kan låta de boende ringa videosamtal till sina anhöriga, det blir en annan kontakt om de får se varandra.
Och så går det att se glimtar från livet på boendena på bloggarna nu när man inte får komma in och se det med egna ögon. Reaktionerna på bloggarna är positiva.
– De boende som har valt att vara med på bild tycker att det är jättekul att få visa upp för sina anhöriga vad de gör på dagarna, och även de anhöriga har varit positiva.

Du hittar bloggarna här:

Kommunens särskilda boenden

Kommunens särskilda boenden Malmagården (stora bilden), Sjölunda och Höstro (infällda).

Kontakt